Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Una taxa de 90€ anuals per conductor permetria aixecar els peatges, segons un informe del Govern

Aquest tipus de model, conegut com a vinyeta, ja està implantat a diversos països europeus i és només una de les propostes que es plantegen pel futur

Un tram amb peatges de l'autopista AP-7 que va de Barcelona a Lleida | Cedida

Les administracions podrien recuperar la gestió de les autopistes i aixecar tots els peatges si cada conductor pagués una taxa anual de 89,50 euros. Aquest impost permetria treure el cost de les inversions dels pressupostos públics i la gestió en les principals carreteres així com mantenir les ajudes que permeten fomentar l'ús de vehicles de baixes emissions.

Tot això s'extreu de l'informe que ha realitzat l'economista i professor d'enginyeria civil i ambiental de la UPC, Àlvar Garola, a petició del Departament de Territori i Sostenibilitat i que ha recollit el mitjà 'NacióDigital'.

Un nou model de gestió de les vies d'alta capacitat

Aquest nou model proposa que els conductors catalans, amb vehicle,  paguin una tarifa anual per utilitzar totes les vies d'alta capacitat del país. Aquesta proposta rep el nom de  vinyeta i diversos països europeus ja la tenen implementada.  D'altra banda, aquells usuaris que només estiguessin de pas haurien de pagar una taxa que els permetria utilitzar aquelles vies durant un període determinat.

Segons els càlculs de Garola, aquesta vinyeta tindria un preu base de 89,5 euros tot i que el ventall està entre 84 i 96,6 euros, depenen dels vehicles que finalment ho paguessin. En el cas de  les motos, la tarifa seria inferior mentre que les furgonetes tindrien una taxa superior. Per la seva part, la taxa del trànsit pesant estaria determinada pel que estipula la normativa europea. L'estudi també contempla que aquells conductors que puguin acreditar que els quilòmetres que han recorregut al llarg de l'any són inferiors als 3.000 i que a més, no han utilitzat aquestes vies quedaran exempts de pagar la tarifa. 

La vinyeta s'aplicaria a la xarxa SIVAP, un sistema que inclou diverses vies com les autopistes, les autovies i les carreteres desdoblades. Així doncs, la xarxa engloba un tota de 1.712 quilòmetres entre els quals hi ha un 39% de vies de peatge explícit, un 20% de vies amb peatge a l'ombra i un 41% de vies no concessionades.

Preveu recuperar les concessions d'autopistes

L'estudi preveu que les administracions haurien de pagar entre 1.479 i 4.477 milions d'euros per revertir les concessions d'autopistes encara que des del Govern asseguren que aquesta quantitat es veuria reduïda amb la nova lleu de contractes públics. 

El nou model de gestió de les vies permetria estalviar recursos que sortien dels pressupostos públics, en concret  uns 300 milions anuals, que es destinarien a fomentar el transport públic i a sufragar un pla de modernització de vehicles de 1.200 milions d'euros que permetés promoure la renovació de vehicles per uns models més sostenibles. 

Dues opcions per fer possible la vinyeta: Transferència o consorci

La primera opció per fer possible aquesta nova gestió seria  traspassant totes les vies o per encomandes de gestió a la Generalitat, també amb les concessions. L'altra opció consisteix a crear un consorci amb l'Estat per gestionar de forma conjunta totes les vies a Catalunya.

Tot i que la idea és eliminar tots els peatges, l'estudi contempla  mantenir el peatge del Túnel de Vallvidrera per poder limitar l'accés a Barcelona, ja que la vinyeta no permet regular l'entrada de vehicles.

La principal crítica que ha rebut aquest nou model és que es tracta d'una tarifa plana, és a dir, el conductor habitual i l'ocasional paguen el mateix. És per això que es considera que no ajuda a fomentar que els usuaris utilitzin més el transport públic i abandonin l'ús del vehicle privat.

També et pot interessar...