És una de les pràctiques més habituals, tot i que també comporta els seus riscos. Guardar diners en efectiu a casa és una cosa que fan moltes més persones de les que creus. És el conegut mètode 'del matalàs', que pot ser molt útil per a alguns.
No obstant això, cal tenir en compte que Hisenda està cada cop més atent als moviments que es duen a terme amb diners en efectiu, ja que desitja evitar el blanqueig de diners que procedeixi d'activitats il·legals.
En aquest context, també cal tenir present que l'efectiu continua sent el mètode de pagament més utilitzat, com recorden des del Banc d'Espanya. Però, compte, pots tenir a sobre l'ull de l'Agència Tributària.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!
Guardar diners en efectiu no és il·legal
Tot i que tenir diners guardats a casa teva no és una activitat il·legal, ni tampoc caldrà pagar més impostos per això, la veritat és que pot causar algun problema amb l'Agència Tributària.
Tothom pot guardar els seus estalvis on vulgui. Tot i això, cal saber alguns detalls per evitar problemes amb Hisenda. L'Agència Tributària s'esforça especialment a registrar tots els moviments duts a terme en efectiu per vetllar per la seguretat del conjunt dels ciutadans. Ajudant-se d'un criteri automàtic, els funcionaris fiscalitzen totes les operacions en metàl·lic.
Aquest és el truc d'Hisenda per saber si guardes diners
D'acord amb l'article 93 de la Llei General Tributària, els bancs tenen l'obligació de: «Proporcionar a l'Administració tributària tota mena de dades, informes, antecedents i justificants amb transcendència tributària».
Sobretot, «els relacionats amb el compliment de les mateixes obligacions tributàries o deduïts de les seves relacions econòmiques, professionals o financeres amb altres persones».
En altres paraules, totes les entitats financeres tenen l'obligació de comunicar a l'Agència Tributària cada cop que registren un moviment de retirada o ingrés de més de 3.000 euros.
Així mateix, també compten amb l'obligació de comunicar tota operació en què s'utilitzi un bitllet de 500 euros. La raó és que aquest tipus de bitllets són els que s'intenten blanquejar més quan procedeixen d'una operació il·legal.
De quins moviments informen les entitats
Com dèiem, les entitats bancàries tenen certes obligacions amb l'Agència Tributària. De fet, la informació que es trasllada des del banc fins a Hisenda comprèn una gran quantitat d'aspectes.
Aquests són els moviments de comptes corrents, dipòsits d'estalvi i a termini, comptes de préstecs i crèdits i altres operacions actives i passives. Sobre tot això, Hisenda té el focus.
És a dir, una gran quantitat d'operacions que se centren en aquells pagaments o ingressos que superin els 3.000 euros en efectiu, centrant-se especialment en les transaccions on hi hagi bitllets de 500 euros pel mig.
Com pots evitar la mirada de l'Agència Tributària
En aquest sentit, cal recordar la importància de tenir-ho en compte si no vols tenir problemes amb Hisenda. Una de les maneres més efectives perquè l'Agència Tributària no pugui sospitar d'activitats il·legals és mantenir al dia la declaració de la renda.
Dins de l'esborrany anual, cal incloure-hi tots els diners en efectiu que es tinguin a casa. Així mateix, s'ha d'aclarir l'origen d'aquests diners en metàl·lic, per tal que se sotmeti a la càrrega impositiva que correspongui en cada cas.
En cas de no complir aquestes obligacions, el ciutadà es pot enfrontar a multes per no haver declarat el seu patrimoni real. És a dir, per haver intentat defraudar l'Agència Tributària.
NOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!