Són moltes les llars que s'han vist obligades a estrènyer-se el cinturó davant de les dificultats per arribar a final de mes. Això fa que estalviar es converteixi en una cosa pràcticament impossible d'aconseguir. Tot i això, des de CaixaBank ofereixen una sèrie de recomanacions per materialitzar aquest propòsit, destacant l''estalvi formiga'.
És evident que les famílies han perdut poder adquisitiu després de l'increment de la inflació. Això s'ha vist reflectit en el preu dels aliments, combustibles i subministraments essencials com ara la llum o el gas. Davant d'això, l'única cosa que ens queda és contenir la despesa i controlar molt millor cada euro que surti de la nostra butxaca.
L'entitat d'origen català ha publicat a la pàgina web una sèrie de consells i modalitats d'estalvi que poden resultar molt interessants. Entre elles hi ha la tècnica de 'formiga'. Es presenta com una opció a tenir en compte per a aquells que vulguin acumular a finals d'any una mica de diners.
Només cal una mica de constància. Aquest mètode es basa a augmentar l'estalvi un cèntim més cada dia. Es comença guardant un cèntim el primer dia, dos el segon, tres el tercer, i així successivament. Pot semblar insignificant la quantitat acumulada, però quan finalitzi el període fixat hauràs reunit 667,95 euros.
Una altra proposta que recomanen consisteix a guardar en una guardiola totes les monedes de coure. Poden incorporar-se també les de 10, 20 i 50 cèntims, recull el diari Las Provincias. Quan te n'adonis, disposaràs d'una certa quantitat de diners que t'ajudaran a fer front a possibles imprevistos.
La tècnica 50/30/20
Hi ha una altra tècnica molt interessant per estalviar que es basarà a dividir els ingressos en tres parts. Se'l coneix com la regla 50/30/20.
Consisteix en dedicar un 50% del que guanyem en despeses essencials, com ara alimentació, habitatge o transport. Un 30% per a aficions, lleure i despeses personals com la roba. Per part seva, el 20% restant anirà a parar a l'estalvi.
Es tracta d'una simple orientació, ja que també es poden fer servir altres percentatges com 40/40/20 o 60/30/10. Qualsevol possibilitat serà vàlida. El mètode dels sobres també seria una alternativa a valorar. Cada mes retires del banc una quantitat concreta de diners i la distribuiràs en sobres en funció de l'ús que li vulguis donar.
Un pot ser per al menjar, un altre per a l'oci, el lloguer, etc. El que et sobra, ho posaràs en un altre sobre, on aniràs acumulant cada mes aquesta part que estalviïs.
Mètodes d'estalvi a través dels bancs
Els bancs també ofereixen diferents solucions per estalviar cada mes a través dels seus productes. Entre aquestes mesures hi ha la tècnica del preestalvi. Consisteix a guardar una certa quantitat quan els diners s'ingressen al nostre compte.
Així aconseguirem que no es gasti abans que es pugui estalviar. Suposa un avantatge respecte a l'estratègia que se segueix amb més freqüència, que és estalviar tot el que ens sobri a final de mes. Moltes vegades, arribem amb balanç negatiu, per la qual cosa ens resultarà complicat.
Es proposa fixar un percentatge fix d'estalvi en funció dels objectius que et planteges i dels ingressos. Tampoc s'han de descartar els plans de pensions, que suposen una manera d'acumular els diners amb vista al futur. Està pensat per tenir un matalàs quan ens jubilem i aconseguir alhora un avantatge fiscal.
Es tracta d'aportar periòdicament una quantitat que s'inverteix en diferents actius segons el perfil de risc escollit. Quan deixis de treballar podràs recuperar el capital més els beneficis.