La pandèmia fa setmanes que sembla que comença a donar un respir a Espanya i a bona part d'Europa. Tot i així, no vol dir que aquesta hagi acabat i que no hi segueixin havent noves variants, com la Delta.
Aquesta és la que ara mateix ha aixecat més preocupació entre els experts i les autoritats sanitàries. I és que aquesta variant, més coneguda com soca índia, ha demostrat ser més contagiosa i virulenta que les que es coneixien fins ara.
Una de les grans pors és que acabi sent la majoritària a tot el continent. Es creu que hi haurà una nova onada del virus malgrat les bones dades de vacunació.
Un estudi de l'agència anglesa de salut pública ja hauria assenyalat els perills d'aquesta nova mutació del virus. El Regne Unit és el primer país occidental on s'està expandint de manera molt ràpida aquesta nova soca.
El que expliquen els mitjans britànics és que aquesta variant Delta està substituint la variant Alfa o soca britànica, que fins ara era la majoritària.
I tot i que en aquest país fa diverses setmanes que la incidència és molt baixa, no es descarta que vinguin moments complicats. L'organisme anglès assegura que aquesta variant asiàtica pot augmentar els casos en què es requereixi hospitalització, fins i tot entre vacunats.
El temor d'alguns experts espanyols
Aquí les xifres estan molt lluny de les del Regne Unit, que suposa el 73% de casos nous, però hi comença a haver preocupació entre els experts. «Em fa molta ràbia dir-ho, però aquestes dades són molt preocupants», deia a Twitter Dani Prieto-Alhambra, farmacoepidemiòleg de la Universitat d'Oxford.
Espanya encara no té dades concretes sobre aquesta variant, tot i que a Catalunya apunten que representa un 3% dels nous casos. Fins al moment s'han confirmat uns nou brots amb una mica més de 50 casos.
Més contagiosa, provoca més hospitalitzats i resisteix millor les vacunes
Les dades que es tenen és que la variant Delta és un 60% més contagiosa que la variant Alfa, tot i que segons l'epidemiòleg Neil Ferguson, de l'Imperial College de Londres, aquest percentatge podria variar entre el 30% i el 100%,
Però que sigui més contagiosa no és la principal preocupació que es té sobre aquesta variant. Les dades més alarmants ara mateix es donen en veure el nombre d'ingressos que està provocant. Els càlculs a Gran Bretanya és que multiplica per 2,5 el risc d'hospitalització per covid. S'ha donat un 2,61 més amb les dades d'Anglaterra i 2,39 més amb les d'Escòcia. I això fa anar de cul els experts, perquè no ho preveien. «Un augment de risc d'hospitalització de més de 2 de Delta és més del que s'esperava», escrivia Nieto-Alhambra.
Una altra dada que també ha alarmat els sanitaris i científics és l'efecte que té en les vacunes. Les dades del Regne Unit demostren que en disminueix l'eficàcia. La protecció davant aquesta variant quan s'ha rebut la primera dosi és baixa. Augmenta amb la segona, però és inferior que la de la variant britànica.
Només cal analitzar l'alt percentatge de persones vacunades que s'està contagiant d'aquesta variant. El 73% dels contagiats no estaven vacunats, un 23% havia rebut la primera dosi i la resta, les dues. Un informe indica que la pauta completa amb vacuna de Pfizer protegeix un 88% contra la variant Delta i un 93% contra la variant Alfa. Amb una dosi, les dades són d'un 33% i d'un 50%, respectivament.