Imatge del sol captada per l'observatori de la NASA

La tempesta que acabarà amb tot el que coneixes: «Conseqüències impredictibles»

Una tempesta solar podria acabar amb la humanitat i posar en evidència la vulnerabilitat d'aquesta davant fenòmens espacials

Una tempesta solar de gran magnitud podria ser el principal detonant de la fi de la humanitat tal com la coneixem. Els fenòmens astrològics avui dia són un dels grans misteris sense resoldre que tenim a la societat. Molts professionals d'aquest camp científic dediquen hores i hores a estudiar i a observar l'espai amb la finalitat de trobar respostes.

La recerca de nous planetes o de vida intel·ligent ocupen els principals estudis de la matèria. Tot i això, es tendeix a descuidar el que succeeix en el nostre propi sistema. El Sol, com a estrella que és, té una activitat de la qual desconeixem les conseqüències que pot tenir cap a nosaltres.

Un estudi recent ha revelat que una gran tempesta solar podria portar conseqüències catastròfiques per a la humanitat. Podria, també, abocar-la a la seva extinció massiva.

La tempesta solar que podria acabar amb la humanitat

La raça humana és vulnerable a les condicions climàtiques que succeeixen al planeta. En moltes ocasions un desastre natural és la principal causa de desaparicions o de morts massives contra les quals no es pot fer gran cosa. 

Som conscients dels efectes que causen els huracans i els terratrèmols arreu del món. Així com les conseqüències que comporten i el temps que es triga a reconstruir tot allò que n'ha sortit perjudicat.

Sens dubte, aquests perills són petits comparats amb altres esdeveniments que provenen de fora de l'atmosfera. La caiguda de petits cossos celestes o la radiació en alguns punts geogràfics causen una devastació més gran que qualsevol activitat terrestre.

Un dels perills més greus al que estem exposats és a una possible tempesta solar. Al mateix temps que la proximitat de la terra amb l'estrella comporta unes condicions ideals per a la vida, també suposa un risc en cas d'activitat excessiva.

A més a més, no comptem amb la protecció necessària ni amb protocols de defensa en cas que aquest tipus de moviment solar es produeixi. Un estudi recent alerta d'una possible tempesta estel·lar abans de la fi de l'actual dècada.

L'estudi que revela les possibles conseqüències devastadores 

La investigació ha estat publicada per la professora universitària Sangeetha Abdu Jyoth a la conferència internacional de comunicacions SIGCOMM 2021. En ella revela les conseqüències que pot comportar aquest esdeveniment devastador i les repercussions per a la vida humana.

La principal motivació que va portar-la a realitzar l'estudi va ser la vulnerabilitat de la humanitat davant la pandèmia de la Covid-19. Va comparar la manca de protocols mèdics amb la manca de defensa que tenen les xarxes en cas de patir una catàstrofe solar.

Afirma que les partícules emeses per aquest fenomen desestabilitzarien els cables transoceànics que connecten internet i comportarien un col·lapse global. Tot i la composició dels cables, els repetidors elèctrics no suportarien l'estrès que els sotmetria una reacció solar geomagnètica.

L'estudi demostra que els problemes de connexió i elèctrics tindrien conseqüències devastadores que podrien posar punt final a la vida actual. Tot i això, la professora es mostra amb esperances i considera que aquests podrien ser recuperats en setmanes.

El més curiós de l'estudi de la professional nord-americana és la predicció que realitza sobre aquest tipus de climatologia estel·lar. Aquesta té una probabilitat més gran que l'impacte d'un cos rocós des de l'espai situant-se les possibilitats d'un entre vuit.

Els experts en la matèria afirmen que, a causa de la inestabilitat de l'astre, aquest esdeveniment podria succeir abans que acabi aquesta dècada. A més a més, es tenen com a referència fets esdevinguts en segles anteriors que han confirmat una sèrie de conseqüències addicionals.

Entre elles destaca el col·lapse de les indústries, el transport, la fabricació dels béns necessaris i un llarg etcètera que provoca pànic i incertesa. Tot això posa en evidència la vulnerabilitat de la humanitat i el poc preparat que estem abans d'una tempesta solar o qualsevol esdeveniment estel·lar.