Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un llamp a través d´una finestra i una rodona amb un mapa meteorològic de pluges

Tempestes i temperatures de tardor: la nova DANA que arriba a Espanya aquesta setmana

Es preveu un empitjorament del temps a partir del cap de setmana

Les tempestes i precipitacions seran les grans protagonistes de la setmana pel que fa a la meteorologia. També s'espera una caiguda de les temperatures, que se situaran per sota del que és habitual per a aquesta època de l'any. Aquesta inestabilitat es podria veure incrementada amb l'aparició d'una DANA que empitjoraria la situació durant el cap de setmana.

Per tant, ens esperen per davant unes jornades típicament tardorals. I és que es manté la tendència amb què es va començar el mes de setembre, amb xàfecs freqüents i disminució dels valors tèrmics.

Per a aquest dimarts pronostiquen tempestes intenses al nord-oest i est peninsular. No es descarta, a més, que vagin acompanyades de calamarsa i de fortes ratxes de vent, indica el portal especialitzat eltemps.cat. Els únics que se salvaran de l'aigua durant aquesta jornada seran els territoris del sud-oest.

Demà dimecres s'espera una mica més d'estabilitat, encara que les pluges continuaran estant molt presents a gran part d'Espanya. Les prediccions situen les precipitacions sobre el nord, el centre i l'est d'Espanya. Els experts es pronuncien sobre un cert repunt de la inestabilitat a tota la Península al llarg de dijous. Tot fa indicar que les tempestes seran més intenses als Pirineus i a les zones de muntanya de l'est peninsular.

Un cotxe travessant un toll d'aigua al mig d'una tempesta
A partir de divendres s'esperen més pluges i una caiguda de les temperatures. | Europa Press

Quant a aquest divendres, les previsions reflecteixen un possible despenjament d'un tàlveg sobre l'oest. Ara bé, com sol passar amb aquest tipus de fenòmens, resulta molt complicat predir amb exactitud el que passarà. Fins unes hores abans no se'n coneixerà la posició exacta ni la intensitat. Per tant, aventurar el que pot oferir aquesta possible DANA és especialment arriscat. Tampoc no se sap com s'acabarà comportant.

Tot i això, els pronòstics més recents revelen que, en lloc d'una DANA, podria formar-se una BFA (Borrasca Freda Aïllada). Això últim no deixa de ser una borrasca, amb reflex en superfície, però aïllada de la circulació general. En qualsevol cas, caldrà parar atenció els pròxims dies a les prediccions.

Empitjorament de la situació a partir de divendres

La situació d'inestabilitat augmentarà a partir de divendres. Per a aquest dia es preveuen ruixats forts i tempestes a gairebé tota la Península i Balears. Durant el cap de setmana tindríem un escenari molt semblant, que també estarà passat per aigua.

Expliquen que el posicionament del sistema inestable a la part occidental de la Península garantirà la pluja en tot el vessant atlàntic. També afectaria alguns punts del Mediterrani, ja que existiria flux de llevant en superfície.

Les temperatures seran més fresques a algunes zones

Al llarg d'aquesta setmana, les temperatures seran força suaus a la major part d'Espanya. La jornada més càlida la trobem dimecres al voltant de l'Atlàntic. Tanmateix, a partir d'aquí es produirà una disminució progressiva del mercuri, que dissabte serà més acusada.

Les màximes arribaran als 35-36 °C en punts del Guadalquivir entre dimecres i dijous. Per la seva banda, a l'interior i a l'altiplà nord com a màxim s'arribarà als 26-28 °C. La situació farà un canvi radical amb l'arribada del cap de setmana.

La influència de les precipitacions i la possible DANA faran que els termòmetres caiguin uns quants graus més. En àrees de Castella-la Manxa, Galícia, Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid se situaran al voltant dels 20 °C.

En qualsevol cas, també avancen que a Catalunya, a la Vall de l'Ebre i al Cantàbric encara es depassaran els 30 °C. Això és una bona prova que l'estiu es resisteix a abandonar-nos. Tot i això, durant la setmana caldrà estar molt pendents del cel i de les possibles tempestes.