Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cartell blau a la carretera assenyalant la ITV

Els vehicles que han de passar la ITV cada 6 mesos: la DGT no en perdonarà ni una

La nova Llei de Trànsit porta novetats pel que fa a aquest tema

Aquest 2023 ha arribat carregat de novetats pel que fa a la circulació. Així és, i tot està relacionat amb la nova Llei de Trànsit, que entrava en vigor a principis d'aquest any, per a sorpresa de tots els conductors.

Per aquest motiu, des de la Direcció General de Trànsit (DGT) han anunciat, amb el pas dels mesos, diverses novetats interessants que el conjunt dels conductors ha de tenir en compte per no cometre cap infracció per la qual hagi de preparar la cartera.

De fet, algunes d'aquestes noves mesures afecten directament el cotxe. La DGT, en aquest sentit, treballa intensificant les normes amb l'objectiu de reduir la sinistralitat a les carreteres del nostre país. I per fer-ho, tenen en compte diversos punts.

Les Zones de Baixes Emissions, una gran novetat de la DGT

Una de les novetats de les quals ja hauràs sentit parlar alguna vegada està relacionada amb les Zones de Baixes Emissions, que han entrat en vigor també durant aquest 2023.

Muntatge del fons desenfocat de cotxes i a sobre la imatge d'una etiqueta de 0 emissions blava
La Llei de Trànsit introdueix novetats com les Zones de Baixes Emissions i altres relatives a la ITV | Pexels, DGT

En aquest sentit, les ciutats espanyoles amb més de 50.000 habitants hauran de delimitar zones per on només podran circular aquells vehicles que comptin amb l'etiqueta zero emissions de la DGT. En cas contrari, no ho podran fer.

Amb això es vol reduir el nombre de contaminació dels vehicles. Aquest és un dels objectius clau per al Govern, que ja ha posat en marxa una nova Llei de Canvi Climàtic per aconseguir-ho a curt i mitjà termini.

També hi haurà canvis a la ITV

D'altra banda, també cal tenir en compte altres mesures que afecten de manera directa els vehicles. Sí, perquè d'acord amb les dades de la DGT, la majoria dels accidents que hi ha al nostre país estan relacionats amb el mal estat de certs vehicles.

Per aquest motiu, en aquests darrers anys, els controls de la Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda com a ITV per les sigles, s'han anat fent cada vegada més intensos. Aquest 2023, la normativa porta també novetats en aquest aspecte.

Comprova el teu vehicle abans de la inspecció

La ITV és un examen que el vehicle sempre ha de superar amb la qualificació d'APTE per poder continuar circulant sense problemes per les carreteres espanyoles. Per a això, alguns dels elements que es tenen en compte són el motor, els llums, els pneumàtics o els gasos.

No obstant això, són moltes altres les coses que es tenen en compte durant l'examen. Per aquest motiu, com recorden des de la DGT, el més recomanable és fer una bona revisió abans de passar la ITV.

Un taller on es realitza la ITV ple de cotxes
A partir d'ara, certs vehicles podrien passar la ITV cada 6 mesos si compleixen alguns requisits | Jefatura de Tráfico

Aquests són els vehicles que passaran la ITV cada 6 mesos

D'acord amb la normativa, els vehicles que tinguin una antiguitat de 10 anys han de passar la Inspecció Tècnica de Vehicles cada dos anys. Tanmateix, això canvia a partir d'aquesta data.

I és que quan l'antiguitat dels vehicles passa dels 10 anys, és obligatori passar la ITV de forma anual. En aquest punt, cal destacar que la nova llei pot fer que en alguns casos s'hagi de passar cada sis mesos.

Així, els vehicles que es podrien veure afectats per aquesta nova normativa són aquells destinats a mercaderies, amb una antiguitat de més de 10 anys i que tinguin una massa màxima autoritzada de menys de 3.500 kg.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Quins papers s'ha de presentar per passar la ITV?

D'altra banda, cal recordar que la ITV no és tan sols una revisió visual dels elements del vehicle, sinó que també és un examen que comprova que tots els papers del cotxe estiguin en ordre. Per això, la documentació que has de portar quan els passis és el permís de circulació, el DNI del propietari, original o una fotocòpia, la Targeta d'Inspecció Tècnica de Vehicles, així com els papers de l'assegurança obligatòria.