Imatge del riu Tordera desbordat el 22 de gener del 2020

Glòria empitjora: el temporal es reforçarà perillosament

La previsió ha canviat i, finalment, entre el vespre de dimarts i el matí de dimecres tindrem la traca final amb noves pluges abundants i fortes que poden empitjorar molt la situació

El fort temporal Glòria  que està causant conseqüències catastròfiques a molts punts de Catalunya no dona treva i, després de tres dies consecutius de greus estralls, aquest dimecres, 22 de gener, està previst que, després d’una pausa durant forces hores, es reforci la borrasca a partir del vespre i la nit.  Un gir en la previsió del temps, ja que tot semblava indicar que el temporal ja anava clarament a la baixa avui.

Durant la tarda, les precipitacions aniran apareixent a qualsevol punt, en conjunt febles o moderades, a l’espera que a partir del vespre i nit i durant tota la matinada de dijous el temporal es reforci amb una nova tongada de pluges fortes i abundants que, localment, poden anar acompanyades de tempesta amb llamps i trons, calamarsa, aiguats torrencials i fortes ràfegues de vent.

Noves alertes: on plourà més?

Les zones més afectades sembla que seran, les comarques de Barcelona i Girona, de les més perjudicades fins ara amb rius que es troben al límit d’una forma molt perillosa, amb els primers desbordaments. No obstant, les Terres de l’Ebre podrien tornar a rebre un bon patac d’aigua,  mentre que la pluja també serà força abundant a tot el litoral i prelitoral amb nova nevada intensa a la cara sud del Pirineu.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activades les altres per pluges fortes de més de 20 l/m² en mitja hora, nevades, molt mala mar i acumulació de pluja de 100 litres en 24 hores:

Molt de compte: plou sobre mullat

El gran perill d’aquestes noves pluges és que plou sobre mullat. Ja han caigut més de 100 i 200 litres a molts punts del territori, especialment a les Terres de l’Ebre, Girona i nord de Barcelona, amb esllavissades, inundacions i destrosses pel vent i mala mar que han provocat milers d’incidències. La terra ja no drena més i està tot molt xop amb rius al límit, raó per la quan aquesta nova tongada de pluges pot ser letal en aquestes àrees.

Les properes pluges poden deixar entre 20 i 50 l/m² nous a diverses zones, però aquesta xifra es pot superar i localment s’assoliran 100 litres nous a zones del nord-est i de l’Ebre, amb crescuda sobtada de rius i rieres ja de per sí molt plens. A més, la nevada serà molt intensa a la cara sud del Pirineu amb cota entre 1.200 i 1.600. En tot l’episodi es poden assolir els 2 metres de neu a les cotes altes, xifres extraordinàries i històriques en alguns casos.

Dijous ja millora clarament el temps

De cara a dijous, a primeres hores i fins a mig matí encara quedaran pluges i nevades a tota la meitat nord de Catalunya, especialment a Girona i Barcelona, però les precipitacions seran cada vegada més dèbils. Tot sembla indicar que, ara sí, a partir del migdia i durant la tarda les pluges marxaran i al vespre ja no plourà enlloc.