Imatge dels efectes del fort temporal Glòria a la costa catalana

El temporal treu a la llum un esquelet de balena a la Costa Brava

Les restes de l’animal, que tenia un arpó clavat a la mandíbula, han estat localitzades a Plata d’Aro, al Baix Empordà

El fort temporal dels últims dies a causa de la potent borrasca ‘Glòria’ ha deixat un rastre de destrucció i desolació a diversos punts, especialment a la costa, on les onades gegants han destrossat tota la façana marítima i les platges. No obstant, també hi ha hagut sorpreses increïbles, com ara a la Cala Rovira de Plata d’Aro (Baix Empordà), on la força de l’aigua ha remogut tant la sorra que ha sortit a la llum un esquelet de balena de bec de Cuvier.

La troballa ha generat molta expectació i sorpresa entre els veïns de la zona, però també entre els experts, que calculen que les restes de l’animal deuen tenir prop de 200 anys. Aquesta balena, emparentada amb els dofins, acostuma a viure en aigües molt profundes, a uns 3.000 metres, i es tractaria d’un exemplar de mascle adult que hauria arribat a fer uns 5 o 6 metres de llargada. 

Un arpó clavat a la mandíbula

Una de les peculiaritats d’aquest esquelet és que té clavat un arpó a la mandíbula inferior que li travessa el crani,  segurament a causa de pescadors de l’època. Arqueòlegs de Caldes de Malavella (Selva) han anat a investigar la troballa, i ara mateix totes les hipòtesis de com va arribar el cos de l’animal fins a aquest punt estan obertes.

Segons explica la biòloga marina Clàudia Auladell al seu compte de Twitter, les primeres teories apuntarien al fet que l’animal va rebre l’impacte de l’arpó, però la corda de l’eina es va trencar i la balena va morir al mar i va acabar sent arrossegada fins a la platja, on va quedar enterrada.

També podria ser, segons Auladell, que els pescadors no poguessin treure l’arpó del crani de l’animal i l’acabessin enterrant amb l’eina clavada. També podria ser que primer se’l mengessin i enterressin els ossos posteriorment.  Un ventall de possibilitats en una incògnita que segurament mai arriben a resoldre.