Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona sostenint una maqueta d'una casa amb una clau i una mà agafant diversos bitllets d'euro

«Tant de temps com calgui»: Revés del Banc Central Europeu als hipotecats

L'organisme europeu té males notícies per als que comptin amb una hipoteca

Les persones amb una hipoteca rebien els últims dies males notícies per part del Banc Central Europeu (BCE). Els tipus d'interès continuen sent la gran preocupació de molta gent.

No obstant això, l'advertiment de l'organisme de Christine Lagarde és ben clar: «Es mantindran tot el temps que calgui» a aquests nivells. Encara que resulta complicat establir terminis, el més probable és que continuaran disparats com a mínim fins a l'any 2025, assenyalen membres del BCE.

La seva presidenta confirmava que aquest índex estaria en nivells «prou restrictius» els mesos que fossin precisos. Tot això amb el propòsit d'assolir l'anhelat 2 % d'inflació, que sembla que s'està resistint. L'única nota positiva és que el sostre de l'euríbor és molt proper.

La presidenta del BCE ha indicat que «els nostres tipus estan en nivells que, mantinguts per una durada prou llarga», portaran beneficis. En concret faran «una contribució substancial al retorn oportú de la inflació cap al nostre objectiu».

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
Les persones amb hipoteca descobreixen que els tipus es mantindran per sobre del 4 % un llarg període. | Getty Images

No va voler aportar més dades sobre el que passarà en el futur sobre els tipus d'interès. Ara bé, sí que va afegir que qualsevol decisió quedarà condicionada a les perspectives d'inflació sobre les dades econòmiques que es rebin. També dependran de la inflació subjacent i la capacitat de la política monetària per aconseguir unes economies més fortes, publica Euribor.com. Això farà que calgui parar atenció al comportament que adoptin els preus.

Tanmateix, el problema de la inflació no se solucionarà sobtadament i caldrà tenir paciència. A més, l'efecte d'incrementar els tipus pot trigar un temps a fer efecte. Aquelles que sí que ho noten a les seves butxaques són les persones hipotecades. Des de fa mesos, suporten un augment de les quotes d'uns 200 € de mitjana. A més, ara s'hi sumen els nous anuncis que no són gens esperançadors amb els tipus. Les possibilitats que baixen durant els pròxims mesos són escasses. Fins a almenys finals de l'any que ve es preveu que es mantinguin per sobre del 4 %.

Les conseqüències dels increments dels tipus d'interès

La decisió del BCE d'elevar els tipus d'interès fa un any va provocar una variació al mercat immobiliari espanyol. Es detecta una caiguda important en les signatures d'hipoteques, l'alentiment de la compravenda i un canvi al perfil del comprador.

Els préstecs hipotecaris es van desplomar els últims sis mesos. Fins al juliol, el descens interanual va ser del 18,8 %, arribant als 29.223, que és la segona xifra més baixa des de 2021.

Casetes de fusta amb fletxa vermella cap avall i persona subjectant clau de fons
La pujada dels tipus ha aconseguit que les hipoteques es desplomin. | Getty Images, 89Stocker

També es detecta un canvi al perfil de comprador. Fins ara, el més freqüent era el d'una família de classe mitjana que aconsegueix un immoble per uns 200.000 €. Per fer front a aquesta despesa sol·licitaven finançament als bancs. Tanmateix, ara ha irromput un altre tipus de comprador, amb més solvència econòmica, coneixement del sector i procedent de l'estranger.

La directora d'estudis de Fotocasa, María Matos, indica que «aquest perfil necessita menys ajuda financera perquè té més poder adquisitiu». De fet, això ja s'aprecia en les darreres dades facilitades pel Consell General del Notariat. Ara, sis de cada deu compradors d'un immoble el paguen al comptat sense necessitat de préstecs.

Les hipoteques fixes guanyen terreny

També s'aprecia un canvi de tendència pel que fa a la classe d'hipoteca contractada. Cada vegada són més les famílies que deixen de banda les variables per optar per les de tipus fix. Prefereixen «tancar una hipoteca fixa que enfrontar-se a un possible encariment de la quota en un futur», apunta Matos. Al juliol, el 57,8 % dels préstecs hipotecaris signats eren fixos, davant del 42,2 % dels variables.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!