Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mapa d'una tempesta primaveral enmig d'un camp de blat

Temps molt mogut i canviant amb tongades de pluja entre divendres i el cap de setmana

Divendres haurem de treure el paraigua a quasi tot arreu. Dissabte hi haurà una pausa i diumenge tornaran els ruixats a moltes comarques

El temps es complicarà de valent els propers dies, coincidint amb el cap de setmana, després d’un dijous força tranquil en què hem recuperat l’ambient primaveral al migdia. L’arribada d’una pertorbació provocarà que divendres tinguem una tongada de pluges que començarà al matí al sud de Catalunya i circularà ràpidament cap a la resta del territori amb el pas de les hores. Les precipitacions seran febles i poc abundants en conjunt, però tindrem una jornada amb molts núvols, plujosa i amb més fred al centre del dia.

Tot plegat serà història dissabte, dia marcat per un cel canviant o mig ennuvolat, però sense pràcticament precipitacions. Tan sols s’escaparan alguns ruixats a la tarda al Pirineu de Lleida i al voltant dels Ports, sense descartar-ne alguns de forma molt local a més zones de l’oest. Les temperatures remuntaran al migdia amb ambient molt agradable.

Diumenge ens llevarem amb força calma i clarianes, però compte perquè ja al matí començaran a caure els primers xàfecs a punts de muntanya i de l’interior, a l’espera d’una tarda molt moguda amb ruixats a pràcticament qualsevol lloc, localment forts i acompanyats de tempesta. Els més importants cauran a la meitat nord. Una dinàmica totalment primaveral que anirà acompanyada d’un ambient normal per l’època, a l’espera d’un inici de setmana vinent més fred.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Divendres 9 d’abril

De cara al divendres, 9 d’abril, viurem un canvi destacat de temps. L’arribada d’un front atlàntic provocarà un dia gris amb núvols molt abundants arreu, tot i que al matí encara hi haurà clarianes a les comarques del nord. Ja al matí arribaran les primeres precipitacions per les Terres de l’Ebre que, amb el pas de les hores, escombraran tot el territori de sud a nord, amb el pic de la tongada de pluges entre el migdia i la tarda. 

Serà una pluja feble que circularà ràpidament deixant poques quantitats. On més pot ploure és a punts del sud i de la costa, on, a tot estirar, s’assoliran entre 4 i 9 l/m². A últimes hores, només plourà a punts del Pirineu i del nord-est, amb tendència a desaparèixer.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 9 d'abril del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres al matí | Catalunya Méteo
 
 
Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 9 d'abril del 2021
Mapa de previsió a Catalunya la tarda d'aquest divendres | Catalunya Méteo

Les temperatures pujaran clarament de nit i desapareixeran les glaçades nocturnes fora del Pirineu que encara hem tingut dijous. En canvi, de dia notarem una nova refrescada amb la majoria de màximes entre 11º i 16º tan sols. Tot plegat serà per culpa de la nuvolositat, que impedirà que el sol faci remuntar els termòmetres. La cota de neu estarà alta, entre els 1.600 i 2.000 metres.

Dissabte 10 d’abril

Pel que fa al dissabte, 10 d’abril, tindrem un dia força tranquil i de treva dels xàfecs a la majoria de comarques. El cel estarà mig ennuvolat amb una mica de tot: estones de núvols, de clarianes i també de sol entelat. A la tarda hi haurà alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu de Lleida, així com al voltant de la zona dels Ports. També augmentarà la nuvolositat a la resta de les comarques de l’oest, on no es descarta alguna gotellada. Les temperatures pujaran amb ganes  amb un migdia suau en conjunt o, puntualment, una mica càlid. Moltes màximes d’entre 17º i 22º.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 d'abril del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 11 d’abril

Finalment, l’últim dia del cap de setmana, el diumenge 11 d’abril, el temps es tornarà a complicar de valent. La inestabilitat anirà a més i, tot i que el matí pot ser força tranquil amb cel canviant, ja apareixeran els primers ruixats al Pirineu i Prepirineu de Lleida i altres punts de l’interior. Serà sobretot al migdia i durant la tarda quan els xàfecs cauran a qualsevol punt del territori. Els més importants s’esperen a zones de l’interior, especialment del nord de la Catalunya Central i de l’interior del nord-est, així com al Pirineu i al Prepirineu. Localment aniran acompanyats de tempesta o calamarsa i poden ser forts.

Com més a prop de la costa (sobretot de la de Tarragona) o del sud de les comarques de Ponent, més minses seran les precipitacions. Compte perquè a la zona entre el nord de la Catalunya Central, interior nord-est i Pirineu de Girona es poden acumular més de 50 l/m² de forma local.

Compte perquè pot arribar una mica de pols africana en suspensió i fer que algunes precipitacions vagin acompanyades de fang. Tot plegat amb temperatures semblants o màximes que, inclús, poden pujar més abans que arribin els xàfecs, sobretot al nord-est, on bufarà vent del sud reescalfat al matí.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 d'abril del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

A partir de la tarda i vespre començarà a bufar el mestral i la tramuntana a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i a l’Empordà, mantenint-se tot el dilluns també. De fet, entre el vespre de diumenge i el primer dia de la setmana, es mantindran els xàfecs i algunes tempestes entre Barcelona, Girona i el Pirineu. A més, el vent obrirà la porta a una clara baixada de les temperatures i recuperarem un ambient atípicament fred de cop, sense descartar alguna nova glaçada fora del Pirineu la matinada de dimarts. Posteriorment, els termòmetres tornaran a recuperar-se.