Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un cel rogent a Olèrdola, Alt Penedès

Vent, més fred, cel boig i nova nevada important al Pirineu: Temps a Catalunya dijous 2 de desembre del 2021

Poden caure ruixats localment intensos fins a la matinada o primeres hores a la costa de Barcelona i nord-est. Els dies vinents la nevada pot ser molt forta a totes les cotes pirinenques

El mes de desembre ha començat amb l’arribada d’un nou front atlàntic que ha portat nous canvis. El vent de l’oest ha guanyat força, els núvols han anat a més amb alguns ruixats dispersos i la neu s’ha reactivat a la cara nord del Pirineu. Una situació moguda i canviant que es mantindrà de cara a aquest dijous, 2 de desembre.

Durant la nit, matinada i primeres hores poden caure xàfecs locals al nord-est i costa de Barcelona. Localment seran forts i acompanyats de tempesta i calamarsa. Seran fenòmens puntuals que ràpidament marxaran i el sol dominarà en conjunt, sense descartar nuvolades i algun ruixat de tarda al prelitoral.

El vent anirà girant a mestral i tramuntana i es concentrarà al sud, l’Empordà i cims del Pirineu amb algunes ràfegues fortes o molt fortes. La nevada anirà a més a la cara nord del Pirineu i baixarà als 800 metres o a totes les cotes amb gruixos destacats a partir dels 1400.

La neu pot saltar de forma intermitent a la cara sud pirinenca, sobretot a la Cerdanya, Alt Urgell i els Pallars. Es repetiran boires a zones de l’interior no afectades pel vent del nord i nord-oest. Les temperatures  encara baixaran més i farà fred  pràcticament de ple hivern

De cara als dies vinents, seguirem amb vent a moltes comarques i serà fort al sud, cims del Pirineu i l’Empordà. La nevada es reactivarà el cap de setmana i pot ser més forta que la dels últims dies a la cara nord, però saltant també a la sud. Les temperatures viuran en una muntanya russa entre pujades i baixades brusques en l’inici del pont.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 2 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo
Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 2 de desembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Temps mogut i canviant

Pel que fa a l’estat del cel, durant la nit, matinada i primeres hores poden caure ruixats al nord-est i costa de Barcelona. No es descarta alguna tempesta puntual i localment intensa acompanyada de calamarsa. Tot plegat marxarà ràpidament i el sol dominarà en conjunt, tot i que a la tarda hi haurà nuvolades sense descartar ruixats locals al prelitoral.

Atenció a la cara nord del Pirineu, la nevada s’intensificarà i anirà baixant als 800 metres, però a totes les cotes a la tarda. Una situació complicada que deixarà 20 centímetres o més de neu nova a partir d’uns 1400 metres. La nevada pot saltar de forma intermitent a la cara sud, especialment a la Cerdanya, Alt Urgell i els Pallars.

Compte també amb el vent, bufarà de mestral i tramuntana a les comarques del sud, l’Empordà i cims del Pirineu. Localment hi haurà ràfegues fortes o molt forts al nord de l’Alt Empordà i a l’Ebre.

També es repetiran algunes boires a zones de l’interior no afectades pel vent de mestral i tramuntana. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fort vent, nevades i xàfecs forts de matinada:

Mapa d'alertes per fort vent, aiguats i nevades a Catalunya el 2 de desembre del 2021
Mapa d'alertes per fort vent, aiguats i nevades aquest dijous | Catalunya Méteo

Temperatures més baixes

Si ens fixem en les temperatures, baixaran entre lleugera i moderadament arreu de nit amb fredhivernal. De dia també baixaran, especialment al Pirineu, amb les màximes més altes entre 8º i 14º, més baixes al Pirineu. Un ambient, en definitiva, més aviat d’hivern en conjunt.  

Vent i més neu

De cara als dies vinents, el vent es mantindrà a moltes comarques, localment intens al sud i l’Empordà. Compte perquè aquest cap de setmana es reactivarà la nevada al Pirineu i pot ser la més forta de la temporada a la cara nord. La neu pot saltar de forma intermitent a la cara sud en l’inici d’un pont de la Puríssima amb una mica de tot.