Totes les mirades estan posades en la borrasca Blas que ens porta de corcoll des de fa dies. Els seus moviments erràtics fan canviar les previsions d’un dia per l’altre, però per fi arriba a Catalunya. Ho farà a mig gas, però aquest dimecres, 10 de novembre, el temps es complicarà a molts punts.
El més destacat serà el vent i el temporalmarítim que aniran a més després d’haver-se reforçat dimarts a la tarda. La ventada de gregal pot ser destacada amb ràfegues fortes al sud de la Costa Brava, costa de Barcelona i zones elevades del prelitoral. Això provocarà onades d’entre 3 i 4 metres d’altura de forma local.
Pel que fa a les pluges, arribaran bandes de precipitacions, però no cauran ni a tot arreu, ni de la mateixa manera ni tot el dia. Les més probables cauran al litoral, prelitoral i nord-est, i les menys probables a les comarques de Lleida. En conjunt seran entre febles i moderades, però no es descarta algun fort xàfec.
Molts mapes indiquen que el plat fort es quedaria entre les comarques de Girona i la Catalunya Nord a partir de la tarda i vespre. En total es podrien acumular més de 30 o 40 l/m² a punts d’aquestes zones. Una situació que haurem d’anar seguint a veure com va evolucionant i que deixaria neu per sobre dels 2.000 metres al Pirineu gironí.
Menys fred de nit però clara baixada tèrmica al migdia amb ambient de plena tardor. Els propers dies no acabarà de fer net i podríem tenir noves tongades de ruixats amb vent de gregal. Es mantindrà el temporal marítim a tota la costa.
Una situació que haurem d’anar vigilant de ben a prop per veure quins seran els moviments finals de la borrasca. Les Balears serà la zona més afectada pel temporal amb onades gegants, fortes ventades i nous aiguats.
Alerta per la borrasca Blas
La potent borrasca Blas ens afectarà de retruc aquest dimecres amb un fort temporal de gregal a la costa catalana. Les ràfegues més intenses s’esperen al sud de la Costa Brava, Barcelona i zones elevades del prelitoral amb cops de 70 km/h o més. Això provocarà un temporal de mar amb les onades més grans de fins a 3 o 4 metres d’altura.
Tot plegat anirà acompanyat d’un dia força gris en conjunt i amb l’arribada de pluges. En conjunt seran disperses i, com més a Ponent, seran més testimonials o pràcticament inexistents. En canvi, les més probables s’esperen al litoral, prelitoral i al nord-est.
En general seran febles i, en molts casos, cauran de forma dispersa. No obstant, localment podran ser més continuades sense descartar algun patac d’aigua local. Els últims mapes indiquen que les més abundants caurien a partir de la tarda entre Girona i la Catalunya Nord.
No es descarta que, en aquests punts, es puguin superar de forma local els 30 o 40 l/m². La cota de neu pujarà i se situarà al voltant dels 2.000 metres, amb nous gruixos previstos cap al Pirineu gironí. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per fort vent i mala mar.
Ambient de tardor
Pel que fa a les temperatures, la presència de núvols farà que la matinada sigui menys freda sense pràcticament glaçades. En canvi, al migdia baixaran i farà més fresca, que es veurà accentuada pel vent a prop de la costa. En definitiva, esperem un ambient de tardor amb la majoria de màximes entre els 10º i els 15º.
Pendents de l’evolució de la borrasca
De cara als dies vinents, haurem d’estar molt pendents de l’evolució final de la potent borrasca Blas. Alguns mapes indiquen que tindrem noves tongades de pluges, mentre que el temporal de vent i mar es mantindrà. Tot plegat durarà, almenys, fins al cap de setmana amb un grau d’incertesa força elevat ara mateix.