Imatge d'un dia amb molt fred

Atenció amb l’excepcional fredorada hivernal que s’apropa: Temps a Catalunya el dimecres 30 de març del 2022

Una irrupció d’aire molt fred provinent del nord d’Europa ens portarà els dies vinents temperatures de ple hivern, vent i una gran nevada a totes les cotes al Pirineu

El temps sembla que s’ha tornat boig i, després d’un hivern gens fred, la primavera començarà amb una excepcional fredorada hivernal. Els mapes van configurant la irrupció d’una potent massa d’aire molt fred provinent del nord d’Europa de cara al cap de setmana. Això provocarà una caiguda en picat dels termòmetres a partir d’aquest mateix divendres.

Les màximes més altes es mouran entre els 10º i 15º tan sols, i això amb molts moments de sol, però al Pirineu i altres zones interiors clarament per sota. De fet, a alta muntanya estaran tots els dies marcadament sota zero i amb condicions extremes, gens recomanable fer-hi activitats. Una situació totalment excepcional per trobar-nos en el primer cap de setmana d’abril i en plena primavera.

Però aquesta situació també portarà una gran nevada a tot el Pirineu, especialment cara nord, a totes les cotes. I és que la fredorada serà tan destacada que, fins i tot els pocs xàfecs que poden caure el cap de setmana, serien de neu a uns 500 o 400 metres. Un temps fora de lloc que també ens portarà una forta ventada de mestral i tramuntana al sud de Catalunya i a l’Empordà.

Haurem d’anar seguint amb atenció les actualitzacions dels mapes per anar acotant aquesta previsió. Fins llavors, aquest dimecres, 30 de març, esperem una nova jornada moguda i amb nous xàfecs i plugims dispersos. Poden caure a qualsevol punt de forma feble i molt irregular, però atenció perquè a la tarda es complicarà la situació.

A partir de llavors i fins a la nit, creixeran nuvolades que deixaran xàfecs o tempesta localment forts al Prepirineu. Aniran escombrant comarques de la Catalunya Central i acabaran afectant la zona entre Barcelona i Girona fins a la costa. No se’n descarten a la resta amb força núvols tot el dia arreu i una mica de vent que escombrarà la pols en suspensió.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 30 de març del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 30 de març del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Més xàfecs intensos

En la línia del que explicàvem, aquests xàfecs de tarda afectaran sobretot punts del Prepirineu i Catalunya Central. Però compte perquè arribaran també fins a la mateixa costa de Barcelona i sud de Girona, sobretot de cara al vespre i nit. No es descarta alguna tempesta localment intensa i acompanyada de calamarsa.

A la resta no se’n descarten, però en conjunt dominaran els ruixats i plugims dispersos, irregulars i febles. Poden caure a tot arreu i, fins que no arribin els xàfecs de tarda, serà un dia sense acabar-se de definir amb força núvols. Entra una mica de mestral i tramuntana que escombraran més la pols en suspensió.

Alguns canvis de temperatures

Si ens fixem en les temperatures, baixaran una mica més o es mantindran semblants. El vent cada cop va girant més de component nord com a preludi del gran canvi que ens vindrà de cara als dies vinents. Moltes màximes de 13º a 18º i nits poc fredes en conjunt dimecres.