Imatge d'unes persones ben abrigades pel fred

El temps a Catalunya: previsió méteo pel dia 18 de gener

Les temperatures seran molt baixes arreu i diumenge la cota de neu podria baixar fins als 600 metres. Es va confirmant la llevantada de la setmana que ve

S’han acabat tants dies seguits d’anticicló i el temps promet emocions fortes aquests pròxims dies. L’entrada d’aire molt fred d’origen polar que ha començat a arribar aquest divendres farà que aquest cap de setmana l’ambient sigui de cru hivern amb temperatures per sota del que tocaria. Dissabte s’esperen força núvols i diumenge arribarien ruixats amb una cota de neu que pot baixar fins als 600 metres, mentre que la setmana que ve es va confirmant la llevantada de primera categoria amb pluja general i fortes nevades. 

Dissabte rúfol i molt fred

Pel que fa a dissabte, el fred serà el clar protagonista arreu amb ambient molt hivernal  i màximes que, en els millors dels casos, se situaran entre els 7º i 13º. Hi haurà força núvols en general amb moments de cel tapat, cosa que encara accentuarà més la sensació de fredor. A la tarda i vespre arribaran alguns ruixats febles per Ponent i sud, poca cosa  en general. Les boires no tornaran de moment a Ponent, mentre que el vent de mestral i tramuntana afluixarà.

Mapa de previsió pel diumenge
Mapa de previsió pel diumenge | CATALUNYA MÉTEO

Diumenge amb sorpreses

De cara a diumenge, de matinada i matí ens arribarà un front amb precipitacions que podran caure a qualsevol punt sent més probables a la meitat sud. A partir del final del matí la pluja quedarà restringida al terç sud de Catalunya i a la cara nord del Pirineu, amb obertura de clarianes en general.

Atenció perquè la cota de neu tirarà clarament cap avall i passarà dels 900 o 800 metres als 600 en alguns casos, puntualment per sota a partir de la tarda entorn dels 400 metres. Per tant, es podrà veure nevar a les muntanyes de Tarragona o als Ports, per exemple. El fred serà molt intens, més que dissabte.

El vent es reforçarà aquest diumenge, amb ventades de component nord-est que afectaran les comarques de la meitat est del territori, arribant a superar-se els 70 i fins als 90 km/h. L’alteració marítima començarà ja a donar-se, amb onades que a la tarda arribaran fins als 4 metres d’alçada. Molta precaució en aquest sentit, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diferents avisos de perill meteorològic.

Setmana cada vegada menys incerta: cru temporal a la vista

La incertesa encara domina a hores d’ara,  però cada dia que passa els models van reforçant i van confirmant la situació de llevantada de primera categoria que afectarà Catalunya i País Valencià.

Si mirem els mapes del temps de cara a la setmana que ve, però per ara sembla que ja podrien arribar ruixats i pluges continuades a partir de migdia. Dilluns amb una cota de neu que pot arribar a baixar fins als 500 o 400 metres, veient-se nevar a zones insòlites de l’interior i prelitoral. No obstant, tot plegat seria poca cosa en comparació els pròxims dies.

Totes les mirades estan posades al temporal de llevant que podria arribar entre dimarts i dijous, amb pluges que serien molt abundants, especialment al litoral, prelitoral i nord-est, amb acumulacions que podrien superar els 100 l/m2 i fins i tot apropar-se als 200 l/m2 a l’interior de les comarques gironines.

Inicialment, nevaria força avall, però ràpidament la cota s’enfilaria pel damunt dels 1.000 metres a causa de l’entrada de vents marítims més temperats. Tindríem un temporal de primera divisió de pluja, vent, mala mar i molta neu a la cara sud del Pirineu amb ambient de ple hivern. Els gruixos més destacats s’aproparien al metre o metre i mig de neu nova al Pirineu. S’haurà d’anar confirmant tot plegat.

El temps a Barcelona

La capital catalana viurà un cap de setmana de ple hivern amb força núvols dissabte i algun ruixat diumenge sobretot al matí. La neu quedarà ben lluny, però es pot arribar a veure nevar a 600-500 metres a la demarcació, a l’espera d’abundants pluges la setmana que ve.

El temps a Tarragona

Pel que fa a la capital tarragonina, el temps també serà de cru hivern amb fred molt marcat durant tot el cap de setmana  i força núvols dissabte. Diumenge poden arribar precipitacions amb neu entre 500 i 700 metres. Les pluges guanyarien terreny també la setmana següent.

El temps a Girona

Si ens fixem en la ciutat de Girona, les temperatures seran molt baixes amb fred intens. Malgrat que els núvols aniran circulant al llarg del cap de setmana, sembla que, de moment, els ruixats serien força anecdòtics de cara el matí de diumenge. Aquí s’espera el pitjor la setmana següent amb molta aigua i força nevades.

El temps a Lleida

Les boires no tornaran al pla de Lleida gràcies al moviment de masses d’aire. Dissabte estarà força ennuvolat amb alguns ruixats febles a la tarda i vespre. Fins diumenge al matí caurien més pluges amb ambient de ple hivern. 

El temps a Sabadell

La co-capital del Vallès Occidental viurà un cap de setmana de ple hivern amb fred intens.  Dissabte hi haurà més intervals de núvols que augmentaran la sensació de fredor i diumenge no es descarta algun ruixat, sobretot al matí.

El temps a Terrassa

Pel que fa a l’altra co-capital vallesana, el fred serà molt intens tot el cap de setmana amb temperatures baixes per l’època. Més núvols dissabte i no es descarta algun ruixat de cara a diumenge al matí.