Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol entre núvols a Barcelona

Tongada de xàfecs i ambient atípic de setembre a partir del cap de setmana: Temps a Catalunya el dissabte 31

El mes d’agost arribarà amb un canvi important en el temps. L’ambient de ple estiu marxa de vacances uns dies

Les temperatures han tocat sostre a l’interior i al sud de Catalunya aquest divendres. Pels amants de l’estiu, esperem que hàgiu gaudit d’aquesta calor, perquè arriben canvis importants. I és que aquest cap de setmana viurem una patacada important dels termòmetres.

Dissabte ja notarem un descens de les temperatures, sobretot a l’interior. Però serà sobretot diumenge i en l’inici de la setmana vinent quan notarem la gran refrescada. Ens esperen jornades per sota dels 30º a gran part de Catalunya i nits inclús fresques o fredes per l’època.

Un ambient més propi de setembre o de finals d’estiu just quan arriba el mes d’agost. Tot plegat amb una tongada de xàfecs dissabte. Cauran sobretot a la tarda a la meitat nord, però poden aparèixer a pràcticament qualsevol punt.

Localment, podem tenir alguna tempesta intensa. Diumenge serà una jornada més tranquil·la amb més sol a Ponent i sud, però restes de ruixats i núvols al nord-est i Pirineu. La fresca serà destacable sense xafogor a la costa i nits per sota dels 20º arreu durant uns quants dies.

Mapa de previsió a Catalunya el 31 de juliol del 2021
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Dissabte 31 de juliol

L’últim dia del mes, el dissabte 31 de juliol, viurem canvis destacats en el temps. Els intervals de  núvols aniran a més d’oest a est i ja al matí poden caure gotellades o ruixats febles a la meitat oest. Bufaran el mestral  i la tramuntana  a l'Empordà i l'Ebre i serà a la tarda quan es complicarà la situació.

S’esperen xàfecs a molts punts de la meitat nord i als Ports amb alguna tempesta localment intensa. Fin i tot al voltant del vespre arribarien les precipitacions al litoral i prelitoral de Barcelona. No es descarta que els xàfecs arribin a qualsevol altre punt del territori.   

Una aigua que, allà on caigui, serà molt ben rebuda enmig de la greu sequera territorial i risc d’incendis  que vivim. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per tempestes fortes localment amb calamarsa  a diverses comarques:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 31 de juliol del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dissabte | Meteocat

Un important canvi de temps que anirà acompanyat d’una clara baixada de les temperatures. El descens més destacat l’esperem a l’interior, tot i que encara notarem calor i xafogor durant el matí sobretot. Moltes de les màximes es mouran entre els 26º i 32º, més baixes al Pirineu.

Diumenge 1 d’agost

El primer dia del nou mes, el diumenge 1 d’agost, sembla que els xàfecs aniran a menys. El sol guanyaria terreny per Ponent i el sud. Però quedarien intervals de núvols i alguns ruixats entre Barcelona i Girona, al Pirineu i als Ports.

A la tarda i vespre els núvols anirien a més de sud a nord. Les temperatures encara baixaran més i la nit ja serà fresca en conjunt, inclús a la costa. Moltes màximes de 25º a 30º tan sols amb una calor molt moderada per l’època.

Mapa de previsió a Catalunya l'1 d'agost del 2021
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

De cara a la propera setmana, la començarem amb ambient poc habitual per les dates. Farà poca calor de dia, mentre que de nit farà fresca o fred. Les mínimes quedaran per sota dels 20º, però baixaran dels 15º a l’interior i dels 10º al Pirineu.

Els últims mapes han reduït les opcions de noves tongades de xàfecs generals i abundants fora del Pirineu. L’estiu quedarà tocat i costarà que remuntin les temperatures. Estarem uns quants dies amb ambient molt respirable més propi de setembre que de principis d’agost.