Imatge d'una sortida de sol a Verges, Baix Empordà

Pic tòrrid en l’inici d’una setmana que pot acabar ben diferent: Temps Catalunya del 14 al 20 de juny del 2021

La calorada toca sostre dilluns amb ambient atípicament insuportable per l’època. La segona part de la setmana pot ser més moguda i respirable

El temps d’aquestes últimes hores ha estat marcat per la forta calor  i una xafogor que no donen treva. El pic tòrrid d’aquesta calorada l’estem vivint dilluns amb màximes que poden fregar els 40º a Ponent i Ebre. També se superaran els 35º a molts punts de l’interior.

Però la setmana pot acabar ben diferent de com l’hem començat. Segons indiquen els mapes en aquests moments, la calor afluixaria una mica entre dimarts i dimecres tot i que amb ambient molt càlid en conjunt. Seria a partir sobretot de dijous que notaríem canvis.

Els termòmetres recularien llavors clarament amb una inestabilització del temps. Els xàfecs no només caurien al Pirineu i zones properes, sinó que arribarien a més comarques. De fet, podria ser que entre divendres i el cap de setmana tinguéssim més precipitacions amb calor moderada.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Dilluns 14 de juny

El primer dia de la setmana, el dilluns 14 de juny, estarà marcat sense cap mena de dubte pel pic de calor. Els termòmetres toquen sostre amb moltes màximes entre els 31º i 37º i molta xafogor a la costa. La nit i matinada han estat tropicals més enllà del litoral.

Compte perquè les temperatures poden fregar els 40º a Ponent i a l’interior de l’Ebre amb ambient molt tòrrid. No es descarta algun 38º a l’Altiplà Central i pla de Bages. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat diverses alertes per calor extrema:    

Mapa d'alertes per calor extrema a Catalunya el 14 de juny del 2021
Mapa d'alertes per calor extrema aquest dilluns | METEOCAT

Tot plegat amb sol arreu i tan sols nuvolades de tarda a punts de muntanya. Tot i això, els xàfecs de tarda poden sortir del Pirineu i afectar algunes zones del Prepirineu i interior nord-est.

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 14 de juny del 2021
Mapa de previsió per aquest dilluns a la tarda | Catalunya Méteo

Dimarts 15 de juny

La matinada del dimarts, 15 de juny, serà segurament la més càlida i xafogosa del que portem d’any. Tindrem més mínimes tropicals pel damunt dels 20º a gran part del litoral i prelitoral, però també en algunes zones interiors.

Les màximes baixaran una mica en alguns punts, però seguirà la calor intensa al migdia amb moltes màximes entre 31º i 37º. Molta xafogor a la costa que deixarà una nova jornada difícil d’empassar.

Pel que fa a l’estat del cel, la novetat serà que al matí hi haurà alguns núvols al sud i centre de Catalunya. No es descarta alguna gotellada al sud que farà augmentar encara més la sensació de xafogor.

A la tarda creixeran noves nuvolades a muntanya que deixaran ruixats i alguna tempesta al Pirineu i Prepirineu. No es descarta que en caiguin alguns de dispersos a més punts de l’interior de la meitat nord. També arribaran nuvolades per l’Ebre sense descartar algun xàfec.

Dimecres 16 de juny

El temps del dimecres, 16 de juny, estarà marcat per un nou però lleu descens dels termòmetres. La baixada es notarà sobretot al nord-est, però seguirà la calor i la xafogor intenses. Creuaran bandes de núvols alts i prims que es combinaran amb el sol.

Hi haurà alguns núvols baixos costaners a primeres i últimes hores. A més, tornaran a créixer nuvolades de tarda que poden deixar algun ruixat al Pirineu, sobretot al de Lleida.

Dijous 17 de juny

La baixada de temperatures serà força marcada el dijous 17 de juny  a l’interior. A la resta també es notarà un descens, tot i que seguirà la calor i xafogor. El temps es complicarà amb xàfecs que poden arribar a molts punts de l’interior principalment.

Divendres 18 de juny

Les temperatures poden remuntar lleugerament el divendres, 18 de juny. Però el temps seguirà una mica mogut amb alguns ruixats o gotellades a la costa, punts de muntanya i nord-est. Una situació incerta que aniria acompanyada de calor més normal per l’època.

Cap de setmana del 19 i 20 de juny

Màxima incertesa sobre el temps que ha de fer el proper cap de setmana del 19 i 20 de juny. Els mapes indiquen ara mateix que podríem tenir ruixats a moltes comarques, inclús una tongada de pluges. Però encara queda molt i els mapes no s’acaben de posar d’acord.

Tot plegat amb temperatures que patirien lleugeres baixades i pujades. No obstant, es mantindrien força normals per l’època amb calor i xafogor en conjunt.