Imatge d'una finestra plena de gotes d'aigua

Llevantada amb pluges de fang i ventades per iniciar la setmana: El Temps a Catalunya del 22 al 28 de febrer

Aquesta setmana serà de nou pre-primaveral tot i alguns canvis

El temps ja ha començat a canviar aquest diumenge amb una baixada de les temperatures i un ambient més fred hivernal, però sobretot, també s'ha notat un augment del vent  de llevant  a gran part del territori català. Aquesta situació anirà a més de cara a aquest dilluns, quan esperem que un temporal  de llevant  afecti gran part de Catalunya, però amb registres  que en general seran més aviat modestos, excepte al Pirineu, on si que hi podrà ploure amb ganes. La notícia  d'aquest episodi, tot apunta que serà la gran quantitat de pols en suspensió, que provocarà pluges  acompanyades de fang que ho deixaran tot ben brut  a gran part de Catalunya. Les pistes d'esquí de nou poden quedar ben marrons  com ja va passar fa un parell de setmanes. Tot plegat, amb una cota de neu alta, que se situarà al voltant dels 1.900 o 2.000 metres.

Tot i això, aquesta situació no durarà gaires dies més i és que a partir de dimarts, a últimes hores de la tarda, les pluges  ja minvaran arreu i s'obriran grans clarianes  al sud. En dies següents, sembla que l'anticicló  serà l'amo i senyor de la situació meteorològica  a partir de mitjans de setmana  amb un ambient  molt més suau  de nou amb dies molts més assolellats.

Dilluns 22 de febrer

Així doncs, com dèiem, el primer dia de la setmana, el dilluns 22 de febrer, estarà marcat encara per molts núvols en general que deixaran un dia gris a moltes comarques i amb plugims o ruixats febles i puntuals a punts de la costa i prelitoral, mentre que al Pirineu i zones interiors de muntanya podria ploure  amb més ganes. Tot plegat acompanyat d'una gran quantitat de fang. Per tant, us recomanem que entreu tots els objectes que tingueu a l'aire lliure, ja que quedarà tot ben brut. No obstant, de cara a la tarda s’obriran grans clarianes com més a Ponent i al sud, inclús amb força sol. El vent i el temporal  de mar  de llevant seran també els protagonistes. 

Mapa del temps a Catalunya el dilluns 22 de febrer de 2021
Les pluges seran continuades i més intenses al Pirineu, mentre que a la resta seran més febles i aniran acompanyades de molta pols en suspensió | Catalunya Diari

Pel que fa a les temperatures, seguiran anant a la baixa amb un ambient que serà de nou més hivernal amb moltes màximes entre els 10ºC i els 15ºC, localment més altes a les zones on hi hagi més clarianes al sud de Catalunya. Pel que fa als avisos del Servei Meteorològic de Catalunya, cal destacar que en alguns cims del Pirineu es poden acumular més de 100 litres/m², les ventades  poden superar els  70 km/h en molts punts del litoral central i sud, mentre que l'estat de la mar empitjorarà també notablement amb àrees de maregassa  a gran part del litoral amb onades  que superaran els 2,5 metres.

Avisos del Meteocat pel dilluns 22 de febrer de 2021
Moltes alertes a molts punts per fort vent, mala mar al litoral i acumulació de pluja superior als 50 litres/m² al Pirineu | Meteocat

Dimarts 23 de febrer

De cara al dimarts, 23 de febrer, encara ens llevarem amb força núvols i pluges  a les comarques de Girona i al Pirineu oriental, on seguirà  nevant  per sobre dels 1.900 metres. A la resta del territori hi haurà moltes boires i boirines matinals arreu. Malgrat tot, el sol guanyarà clarament protagonisme al llarg del dia i la gran notícia serà la clara pujada de les temperatures, amb moltes màximes que ja es mouran entre els 13ºC i els  17ºC. A partir de la tarda ja no s’esperen precipitacions, sense descartar algun plugim molt aïllat a la Costa Brava.

Dimecres 24 de febrer

Pel que fa al dimecres, 24 de febrer, els termòmetres es mantindran sense grans canvis i es mouran entre els 13ºC i 17ºC  amb ambient força agradable al migdia, però encara amb molts núvols. El sol dominarà més a la tarda en conjunt amb el permís de núvolsalts  i prims  que poden enterbolir el cel en alguns moments. No s’esperen precipitacions en una jornada aprofitable i poc hivernal, tot i que de nit  i primeres hores farà fred.

Dijous 25 de febrer

Les temperatures farien un clar salt endavant de cara al dijous, 25 de febrer, al litoral i prelitoral amb més sol. Màximes de 14ºC a 18ºC a moltes zones, mentre que de nit, tot i fer fred, no s’esperen glaçades fora del Pirineu o alguna zona enclotada de l’interior. Sol en conjunt combinat amb bandes de núvols prims i és possible que arribin més núvols i algunes precipitacions febles a la cara nord del Pirineu.

Divendres 26 de febrer

De cara al divendres, 26 de febrer, podria ser que hi hagués més intervals de núvols, cosa que provocaria una baixada de les temperatures. Seguiria l’ambient més aviat suau al migdia i de fred moderat de nit. De moment, però, sense pluja. Haurem de veure si hi ha canvis en la previsió els propers dies.

Cap de setmana del 27 i 28 de febrer

Finalment, el temps del cap de setmana del  27 i 28 de febrer estarà marcat per l’anticicló, que es podria reforçar encara més amb força sol i temperatures que, inclús, podrien pujar més de cara al diumenge. Tot i que hi ha marge perquè la previsió canviï, sembla que la setmana acabarà amb un ambient  molt poc hivernal de nou, amb una situació que s’allargaria en dies vinents.