Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica

Experts confirmen el que tarden en aparèixer els símptomes del coronavirus

Els símptomes més comuns del coronavirus són la febre, la tos seca i el cansament
Investigadors que estudien una vacuna en un laboratori dirigit per l’empresa biotecnològica sud-africana TASK a Ciutat del Cap, Sud-àfrica
Segons el CCAES, el període d'incubació del coronavirus ronda els 5 o 6 dies | ACN

Els contagis per coronavirus continuen creixent segons van passant les jornades a causa dels nombrosos rebrots que estan apareixent en tota Espanya. Les autoritats sanitàries avisen que la situació comença a ser més complicada en algunes zones concretes, on fins i tot han tornat al confinament.

A més d'una presència creixent de coronavirus a l'Estat, la població té por de presentar símptomes de la malaltia: febre, tos seca, cansament. Però, segons ha apuntat l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els positius també poden presentar mal de cap, congestió nasal, molèsties generalitzades, mal de coll, pèrdues del gust i olfacte, erupcions cutànies i fins a canvis de color en els dits de les mans i dels peus.

Les claus del període d'incubació

L'aparició de símptomes pot arribar al cinquè dia d'haver estat contagiat, però aquest període d'incubació pot durar fins a 14 dies, ja que coronavirus triga un temps a ser detectat.

A més, la situació es complica quan parlem dels casos asimptomàtics, és a dir, de les persones que tenen o han tingut el virus i no ho saben perquè, com el seu propi nom indica, no han presentat cap tipus de símptomes de la Covid-19, i l'organisme aconsegueix acabar amb el virus sense fer cap tractament. Aquests casos són també un seriós problema, ja que en moltes ocasions es desconeix la presència del virus i es pot arribar a contagiar a altres persones sense saber-ho.

Segons les dades de l'informe cientificotècnic del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, el període d'incubació mitjà està entorn dels cinc o sis dies, i el 97,5% dels casos que són asimptomàtics passen aquest període en 11,5 dies després d'haver estat exposats al coronavirus.

Per què són tan importants els contactes estrets?

Cal ressenyar que la transmissió del virus pot donar-se un dia o dos abans de tenir els símptomes, i és quan entren a escena els contactes estrets, que s'han de detectar com més aviat millor, i que són aquells «que han estat en contacte amb una persona amb símptomes compatibles o diagnosticada del virus, des de 48 hores abans de l'inici de símptomes o del diagnòstic si la persona és asimptomàtica», segons apunta el Ministeri de Sanitat.