Un professional sanitari atén un pacient al nou espai polivalent de l'Hospital de Bellvitge el 26 de gener del 2021

La temuda variant índia deixa més seqüèl·les greus com la gangrena i la sordera

La variant Delta ha estat qualificada com una «preocupació mundial» per l'OMS

Els científics estan preocupats per la variant índia del coronavirus, anomenada Delta. Aquesta nova soca del país asiàtic ha estat considerada la més contagiosa i virulenta. 

L'Índia, que va batre rècords de morts per Covid-19, ha viscut unes setmanes molt intenses amb els hospitals completament plens.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La variant Delta va trigar un temps a arribar al continent europeu, però finalment ho va aconseguir. Ràpidament es va estendre per les Illes Britàniques i després per diversos països del continent, inclosa Espanya. Al Regne Unit, ja fa unes setmanes que ha substituït a la seva pròpia variant.

Ha estat qualificada per l'OMS com una «preocupació mundial», ja que no només s'ha mostrat com una variant molt infecciosa, sinó que també provoca seqüeles.

Els metges del país asiàtic han advertit que aquesta nova soca causa problemes greus com les gangrenes o la pèrdua auditiva. Ara bé, està en fase d'estudi científic, però tot apunta que la gangrena i la sordera són dues de les seqüeles més greus. 

A més, estan observant que aquesta variant podria provocar trastorns gàstrics greus i coàguls de sang. Abdul Ghafur és metge de malalties infeccioses de l'Hospital Apollo de Chennai, a l'Índia. Demana que s'accelerin els estudis dels científics per intentar confirmar si la variant Delta és la causant d'aquests problemes.

En les últimes setmanes s'han multiplicat els pacients covid amb diarrea respecte a la primera onada. El cardiòleg de Mumbai, Ganesh Manudhane, relata a 'Bloomberg' que també han augmentat els casos de gangrena.

Les dades que demostren que la variant Delta és més contagiosa

El Regne Unit està analitzant de manera molt precisa totes les variants que apareixen. I sobre la variant Delta, les xifres que han comunicat no són gaire favorables.

De fet, el 80% dels casos de coronavirus a l'Índia són per aquesta soca. «Odio dir-ho, però aquestes són dades molt preocupants», opina Dani Prieto-Alhambra, farmacoepidemiològic espanyol de la Universitat d'Oxford.

De mitjana, calculen que és un 60% més contagiosa que la variant Alfa, la britànica. A més, s'ha estimat que multiplica per 2,5 el risc d'hospitalització. Preocupa la seva resistència a les vacunes, ja que un 23% de persones amb una dosi s'han contagiat a les illes.

Madrid és la primera comunitat a prendre mesures

Les autoritats sanitàries espanyoles també estan prestant especial atenció a aquesta variant. De moment, el nostre país compta amb una desena de casos confirmats.

El primer govern autonòmic en fer saltar les alarmes ha estat el de la comunitat de Madrid. Aquest divendres, 11 de juny,  el viceconseller de Salut, Antonio Zapatero, ha confirmat 18 casos en aquesta comunitat. És més, ha assegurat que a Madrid ja es pot parlar de «transmissió comunitària».

Amb aquestes xifres, Zapatero creu que en sis o set setmanes poden augmentar els casos. Substituiria a la variant britànica, la més destacada des del març.