La pandèmia del coronavirus ha afectat alguns sectors molt més que altres. Ningú nega que l’hostaleria, la restauració i els bars han estat alguns dels negocis més afectats, ja que les restriccions de l’horari i els confinaments perimetrals han fet que els hostalers perdin una gran quantitat de beneficis. Això, si no parlem de les setmanes que han estat tancats i no han pogut ni tan sols facturar durant gran part de l’any.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Però un altre sector que ha estat molt afectat per les restriccions de la pandèmia ha estat la cultura. Els concerts, obres de teatre i sales de cinema van tancar-se al mateix temps que tots els comerços no essencials, i encara que en els últims mesos s’han afluixat les restriccions cap a aquest sector, els artistes consideren que ha quedat clar que ni el govern espanyol ni el català aposten per reactivar la cultura.
Les tendes de discos, un dels sectors culturals més afectats per la pandèmia
Els últims dies les restriccions van relaxar-se per a les llibreries, ja que el Govern va autoritzar la seva obertura els caps de setmana. Tot i això, no ha estat aquesta la decisió per les tendes de discos, qui denuncien que el Govern no considera cultura la música gravada.
Davant les queixes dels treballadors de tendes de discos, la consellera de Cultura Àngels Ponsa ha afirmat que es tracta d’una «anomalia» que intentarà «rectificar» la setmana vinent, tal com ha avançat ‘El Periódico’. Així, i davant les primeres queixes del sector de la música gravada, Ponsa va afirmar que ells «no portaven el tema de les tendes de discos», raó per la qual no van poder influir en els seus horaris i restriccions. Ara, però, la consellera ha admès que «ha costat incorporar les llibreries a les obertures del cap de setmana, i és cert que les tendes de discos no han entrat, i estem mirant com ho revertim». Segons ‘El Periódico’, durant la pròxima setmana s’intentaran canviar durant els pròxims dies: «Estem treballant amb el Procicat perquè es pugui revertir com més aviat millor».
De fet, Àngels Ponsa assegura que esperava que la correcció tingués lloc «aquesta setmana», però «no ha estat possible». «Esperem que la setmana que ve sigui un tema a rectificar».
El Govern organitza ‘Festivals per la Cultura Segura’
Mentre les tendes de discos continuen lluitant per guanyar-se un lloc entre les restriccions, la Conselleria de Cultura ha impulsat l’esdeveniment ‘Festivals per la Cultura Segura’, una iniciativa on es vol reivindicar que la cultura i la música són llocs segurs que no provocarien obligatòriament un contagi massiu.
Per a realitzar una prova, el pròxim 27 de març es reuniran 5.000 persones al Palau Sant Jordi de Barcelona per a celebrar un concert de Love of Lesbian. No hi haurà distància de seguretat, encara que tothom haurà de portar mascareta, i servirà per a comptabilitzar els possibles contagis que sorgeixen d’un esdeveniment musical com aquest.
Presentem “Festivals per la Cultura Segura”, una iniciativa sense precedents per celebrar d'esdeveniments musicals en el context actual
— Cultura (@cultura_cat) March 5, 2021
⁰Amb @salutcat@bcn_ajuntament@Primavera_Sound@SonarFestival@cruillabcn@CanetRock_@vidafestival
⁰ A les 11h
https://t.co/jWgFjIY0Eepic.twitter.com/9706VdQP6i