Dos agents de la Guàrdia Civil de Trànsit duent a terme un control a la carretera

Si tens un cotxe antic, això et pot beneficiar molt: adeu, etiquetes de la DGT

Els propietaris dels vehicles més vells reben bones notícies

Els propietaris de cotxes antics rebien en els últims dies bones notícies. Les etiquetes mediambientals de la Direcció General de Trànsit (DGT) deixaven de tenir validesa. Però només a algunes ciutats.

Aquest canvi de criteri obeeix principalment a les variacions experimentades recentment als ajuntaments espanyols. És el cas del de Gijón, on l'entrada al govern de la coalició Foro, PP i Vox, va provocar que s'anul·lés. Es tractava d'una promesa electoral de Carmen Moriyón, que finalment sortiria triada com a alcaldessa.

La ciutat asturiana va ser una de les primeres a posar en funcionament les zones de baixes emissions (ZBE). També a fer obligatoris els distintius mediambientals de la DGT, publica el portal El debate. Van ser decisions una mica controvertides que es van dur a terme sense comptar amb l'opinió dels veïns.

Durant diversos mesos molts conductors es van veure privats d'estacionar els seus vehicles en certes àrees del municipi. Entre els afectats, hi havia els propietaris de cotxes amb anys d'antiguitat.

L'incompliment de la normativa de les zones de baixes emissions i de les etiquetes mediambientals se sancionava amb 200 euros. Tot i això, des del febrer d'aquest any, el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries deixava sense efecte aquesta ordenança de mobilitat. La sentència va arribar després d'una demanda del partit Foro Asturias.

Diversos Guàrdia Civils de trànsit parant cotxes en un control
Incomplir la normativa ZBE comporta sancions de quantitats importants | Europa Press

Tots els vehicles circularan amb normalitat

Una de les principals armes del programa electoral de Foro a Gijón va ser la supressió d'aquesta ordenança. Semblava ser una qüestió de gran rellevància per a la formació, ja que tan bon punt va arribar a l'ajuntament va ser el primer que van fer. Van eliminar aquesta mesura, a més de les limitacions de mobilitat que hi estiguessin associades.

Tot i això, la regidora gijonesa té pensat anar més enllà. Ha indicat que tenen previst retirar el recurs contra la sentència del Suprem que posava en dubte el funcionament de les ZBE. Per tant, això fa que l'ordenança de mobilitat entri en via morta.

Les etiquetes ja no serviran

El canvi de rumb adoptat pel nou equip de govern afectarà en gran manera la mobilitat de la ciutat. Des de fa setmanes, tots els cotxes poden circular i estacionar sense problemes a l'àrea afectada per la zona de pagament ORA. Aquest espai es trobava fins ara restringit per als que no disposessin d'etiqueta.

Cal no oblidar que els vehicles que no tenien el distintiu mediambiental eren els dièsel previs al 2006. Però també els de benzina anteriors al 2001. Amb tot això, es dibuixa un escenari totalment diferent.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Allà també queden a l'aire moltes de les multes imposades entre el juliol del 2022 i el febrer del 2023. Va ser durant aquest període quan es va mantenir en vigor la normativa. S'obre la porta també que l'ajuntament hagués de tornar l'import de les sancions ja cobrades. Però, encara queda per aclarir aquesta qüestió.

Muntatge amb les 4 etiquetes de la DGT
L'ús d´aquests distintius dependrà dels consistoris | España Diario TIPS

Això suposa un retrocés per a alguns

L'anterior corporació havia adoptat mesures una mica impopulars, que van causar molt de malestar entre els veïns. Però, la tornada enrere suposa per a altres un retrocés a les polítiques de mobilitat.

Gijón havia estat una de les primeres ciutats a tenir actives les Zones de Baixes Emissions. A més, també obligava a portar l'etiqueta de la DGT al parabrisa davanter. Segons Trànsit, això és una cosa voluntària que depèn en exclusiva dels consistoris.

A través de les regidories de circulació i mobilitat han d'adoptar la mesura que considerin més oportuna respecte dels distintius. La ciutat asturiana ha estat la primera a moure fitxa i no li va tremolar el pols a l'hora de suprimir les etiquetes. Queda per veure si altres municipis en segueixen l'exemple.