Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
muntatge cotxe de policia i imatge d'un tecnic del gas dins un cercle vermell

Si tens gas has d'estar alerta: l'estafa que s'estén com la pólvora

S'han detectat nous casos de fraus relacionats amb la revisió del gas que afecten, sobretot, els més grans

En els darrers dies, l'Associació Espanyola de Consumidors (Asescon) ha llançat un avís d'estafa que afecta diverses comunitats autònomes.

Els experts han alertat sobre un augment dels fraus relacionats amb les revisions de gas. Aquesta estafa no només posa en risc la teva seguretat, sinó que també pot afectar la teva economia. Per això, conèixer-la és imprescindible per no picar.

En què consisteix l'estafa de les revisions de gas?

L'estafa de les revisions de gas generalment involucra falsos tècnics que es presenten a casa sense previ avís. Aquests individus afirmen que cal fer una revisió urgent del sistema de gas. Un cop dins, et poden cobrar tarifes exorbitants per serveis innecessaris o, pitjor encara, instal·lar equips defectuosos que posen en risc la teva seguretat.

Muntatge d´una caldera de gas i una dona sorpresa
Els delinqüents es fan passar per tècnics del gas per fer la seva estafa | Deagreez, MAKSYM YEMELYANOV

L'Associació Espanyola de Consumidors està alerta que les víctimes "acostumen a ser persones d'edat avançada i, per tant, molt vulnerables".

Per evitar que això continuï succeint, ja han començat una campanya adreçada a aquestes persones vulnerables. L'organisme dona diversos consells per "evitar ser víctima d'aquests fraus".

Consells d'Asescon per evitar l'estafa del gas

Alguns dels consells més interessants de l'associació són els següents:

  • Visites no programades: Les companyies de gas acostumen a programar les revisions amb antelació. Si algú es presenta sense avís previ, desconfia i, sobretot, mai no paguis.
  • Uniformes i credencials: els tècnics legítims sempre porten uniformes i credencials de l'empresa. Demana verificació abans de permetre l'entrada.
  • Pressió per pagar en efectiu: si us demanen pagar en efectiu i no us ofereixen una factura detallada, és un senyal clar de frau.
  • Demana una segona opinió: si et diuen que necessites reparacions costoses, no dubtis a sol·licitar una segona opinió d'una altra empresa autoritzada.
  • Certificat de revisió: si la revisió és favorable, l'empresa us ha de donar aquest certificat. Conserveu-lo fins a la pròxima revisió.
Muntatge amb una imatge de fons d'una cuina de gas encesa i en primer pla la imatge d'una dona amb un telèfon a la mà
En cas de dubte, contacta amb la teva companyia del gas i/o amb les autoritats | Rattanakun, PublicDomainPictures

Què cal fer si ets víctima d'aquesta estafa?

D'altra banda, si sospites que has estat víctima d'una estafa, segueix els passos següents:

  • Contacta amb la policia: informa immediatament les autoritats perquè puguin investigar l'incident.
  • Notifica a la companyia de gas: comunica el frau al teu proveïdor de gas perquè prenguin mesures i alertin altres clients.
  • Guardeu tota la documentació: conserva qualsevol rebut, factura o document relacionat amb l'estafa. Això serà útil per a les investigacions.