Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge amb una imatge de fons d'una oficina del SEPE a Madrid i al capdavant una dona preocupada davant d'un ordinador

El SEPE llança un avís seriós als autònoms que segueixen cobrant l'atur

El SEPE recorda els empleats autònoms de la seva obligació d'avisar quan viatgin fora del país

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) ha posat en avís els autònoms que continuen percebent la prestació per desocupació mentre viatgen fora d'Espanya.

Aquest advertiment arriba després que es confirmés que el SEPE té la facultat de retirar la prestació a aquells beneficiaris que viatgin a l'estranger sense notificar-ho prèviament.

Fotomuntatge de fons d?una oficina d?ocupació del SEPE i al capdavant un home preocupat mirant el mòbil
Els autònoms que cobren l'atur poden perdre'l si viatgen fora d'Espanya sense avisar | SEPE, Getty Images Signature, barbaragibbbons

Què significa això per als autònoms?

Segons la normativa vigent, els autònoms que cobren l'atur han de notificar al SEPE qualsevol desplaçament a l'estranger que superi els 15 dies hàbils. En cas contrari, corren el risc de perdre el dret a la prestació. A més, també cal presentar-se a les oficines del SEPE el primer dia hàbil després del retorn del viatge.

Des de fa algun temps, la legislació espanyola permet al SEPE retirar la prestació per desocupació a aquells que no compleixen les normatives establertes, com ara informar sobre canvis rellevants en la seva situació laboral o de residència. Aquesta decisió va ser ratificada pel Tribunal Suprem, cosa que reforça l'autoritat del SEPE en aquests casos.

Les conseqüències de no avisar el SEPE

La manca de comunicació sobre viatges a l'estranger pot comportar la suspensió o fins i tot la retirada definitiva de la prestació per desocupació. Aquesta mesura es fonamenta en la necessitat assegurar que els recursos destinats a donar suport als desocupats siguin utilitzats d'acord amb la normativa establerta.

Fotomuntatge amb una imatge d'una persona treballant amb un ordinador de fons i al capdavant una rodona vermella amb una oficina del SEPE a Madrid
El SEPE adverteix als autònoms que viatgin fora d'Espanya | SEPE, Getty Images Signature, damircudic

Segons el SEPE, la justificació d'aquest control rau en la garantia que les ajudes per desocupació s'atorguen de manera transparent i equitativa. Els autònoms, com els empleats per compte d'altri, han de complir els requisits establerts per rebre la prestació per desocupació, i part d'aquests requisits inclouen informar sobre les activitats i els canvis de residència temporal.

L'obligació d'informar el SEPE sobre els viatges a l'estranger no és pas nova. Tot i això, ha guanyat rellevància recentment a causa de casos en què el Tribunal Suprem ha donat suport a decisions del SEPE per retirar subsidis a autònoms que no van complir amb aquesta obligació. Això ha generat un precedent legal que reforça l'aplicació rigorosa de les normatives existents.

Pels autònoms, especialment aquells que també reben prestacions per desocupació, mantenir una comunicació fluida amb el SEPE és crucial.

Això no només assegura el compliment de les normatives legals, sinó que també evita possibles sancions i la pèrdua de beneficis econòmics fonamentals per a molts emprenedors en moments de transició o creixement dels seus negocis.