Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home, amb una casa a la mà i unes claus, i en primer pla una dona amb cara de sorpresa

Si tens una hipoteca, pren nota: avís del Banc d'Espanya per un canvi aquest any

Des del portal Client Bancari, l'organisme ha detallat els beneficis que poden tenir alguns hipotecats el 2024

Sol·licitar una hipoteca és un dels temes més complicats. Tot i això, en aquests últims anys, també s'ha convertit en un problema el fet d'estar pagant ja el préstec. Per això, des del Banc d'Espanya han llançat un avís interessant.

A través del portal Client Bancari, el Banc d'Espanya ha explicat que s'ha incrementat la pròrroga del termini per canviar la hipoteca variable a la fixa, així com la possibilitat de fer una amortització del préstec sense comissions.

Aquesta exempció de comissions, així mateix, també quedarà ampliada per a les hipoteques mixtes. Per això, cal que hi hagi un primer tram d'un mínim de 3 anys.

El Banc d'Espanya explica què passarà amb les hipoteques subjectes a variacions

Des de l'organisme també han detallat que, si en els 3 primers anys del préstec “es fa una novació o subrogació de creditor, que impliqui el canvi de tipus variable a fix o mixt”, caldrà adaptar-se a certes condicions.

Per part seva, des del Banc d'Espanya recorden que la comissió "per reemborsament o amortització anticipada no podrà ser més gran que la pèrdua que pugui patir l'entitat".

Així mateix, indiquen que, en qualsevol cas, hi ha un límit del 0,05% del capital que s'hagi reemborsat de manera anticipada. També afegeixen que, si la novació no comporta una amortització anticipada, l'entitat no podrà cobrar una compensació.

Què passarà quan passin 3 anys des de la concessió de la hipoteca

Des del Banc d'Espanya també han volgut indicar què passarà quan es facin els 3 anys des de la concessió del préstec hipotecari. En aquest sentit, el banc no podrà cobrar cap comissió per novació del tipus aplicable.

D'altra banda, tampoc no ho podrà fer quan hi hagi una subrogació de creditor, per la qual s'acordi l'aplicació d'un tipus d'interès, o en el cas d'un primer tram fix d'almenys 3 anys per al que quedi de vida del préstec.