Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una parella de fons amb fent compres per internet, amb una targeta a la mà i una imatge d'unes mans amb una cartera amb diners

Si tens més de 52 anys, el SEPE marca aquest límit d'ingressos per donar-te una ajuda

Es tenen en compte diverses fonts d'ingressos per advertir que no s'arriba a aquest límit

Quan s'acosta l'edat de jubilació, moltes persones ja comencen a entreveure els diners que obtindran per la seva jubilació. No obstant això, hi ha una manera de començar a cobrar una ajuda abans d'això. Es tracta del subsidi per a majors de 52 anys.

Si no trobes feina amb aquesta edat i has acumulat la cotització necessària, ja pots sol·licitar aquest subsidi. Per poder jubilar-se i obtenir aquesta ajuda cal tenir almenys 15 anys cotitzats i dos han d'estar dins de la quinzena més recent.

Tot i això, no tot és tan fàcil com sembla. Hi ha altres requisits que poden fer que sigui impossible sol·licitar el subsidi, de 480 euros al mes. Per exemple, el límit d'ingressos mensuals no ha de ser gaire alt.

No es pot superar el 75% del SMI

Si es vol poder optar a aquesta ajuda, no es pot superar el 75% del Salari Mínim Interprofessional. És a dir, no es pot rebre més de 810 euros bruts, ja que l'SMI es troba actualment a 1.080 euros.

Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets
Per optar a aquesta ajuda, no es pot rebre més de 810 euros bruts al mes | Pexels, Sukanant's Images

A més, l'article 275 de la Llei general de la Seguretat Social afirma el següent. No es tenen en compte els ingressos de la resta de membres de la unitat familiar en sol·licitar el subsidi.

Per tant, l'individu que sol·licita l'ajuda no ha de rebre aquesta quantitat esmentada anteriorment amb independència de què rebin els seus familiars. A més, queda exclosa d'aquest ingrés la part proporcional de les pagues extres. Es prenen les 12 mensualitats de l'SMI per al càlcul.

Es dona la particularitat que aquest subsidi és l'únic que es pot rebre fins a l'edat de jubilació. A més, el benefactor permetrà continuar cotitzant fins arribar a l'anhelada jubilació, encara que per la base mínima.

La declaració anual de rendes serà obligatòria

Per poder percebre aquesta ajuda el beneficiari ha de fer una declaració anual de comptes, de manera obligatòria. El propòsit és saber si l'individu no guanya més diners del permès. Si s'observa que no, se li pot continuar mantenint l'ajuda.

Aquesta declaració obligatòria es començarà a fer 12 mesos següents a l'aprovació de l'ajuda. Deixar de fer-la representarà una conseqüència indesitjada per al receptor: deixar d'obtenir el subsidi.

Si en lloc de saltar-se el tràmit te n'oblides, admets que vols continuar cobrant el subsidi i el presentes fora de termini, el procés serà diferent. Continuaràs obtenint l'ajuda, però no durant el temps que vas estar sense fer-ne la declaració.

Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro
Per tenir l'ingrés continuat i desitjat, cal fer la declaració cada 12 mesos | Getty Images

Com hem esmentat anteriorment, és indispensable que els ingressos del receptor no superin aquest 75 % de l'SMI. Tot i això, el SEPE ha d'observar diferents rendes per advertir que, entre totes, no se supera la quantitat esmentada.

Avalua la idoneïtat del sol·licitant del subsidi per a majors de 52 anys considerant diverses rendes. Per exemple, les rendes brutes del treball per compte d'altri, beques o altres ajudes similars.

També considera l'import de la indemnització per extinció del contracte (sempre que superi la indemnització legal). Així com els ingressos bruts de tota mena de prestacions (a excepció de la prestació per fill a càrrec i el cobrament anticipat de la deducció fiscal de la dona treballadora amb fills menors de 3 anys).

A més, també rendiments bruts de comptes bancaris i inversions financeres. Igual que rendiments de capital immobiliari, rendiments d'activitats per compte propi, i plusvàlues i altres rendes.