Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Personal sanitari utilitzant un respirador pels pacients de Covid-19

«El sistema es tensionarà si no es frena l'augment de contagis»

Güerri afirma que reapareixen pneumonies greus, també en pacients joves

Personal sanitari utilitzant un respirador pels pacients de Covid-19
Alerten que el sistema sanitari podria tornar-se a congestionar si els contagis creixen a aquest ritme. | Cedida

El coordinador de l'unitat de covid a l'Hospital del Mar, Robert Güerri, ha alertat que el sistema sanitari es tornarà a tensions «si no es frena» la tendència actual a l'alça de contagis. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha constatat que els ingressos pugen «de manera progressiva i significativa» i que han reparegut les pneumònies greus, també en gent jove.

Ha explicat que en aquesta «segona onada» inicialment el perfil dels ingressats era el de gent més jove que en la primera onada i més lleus. «Però això comença a no ser veritat», ha apuntat. Güerri  ha fet una crida a la «conscienciació individual» i a evitar les conductes de risc, així com a que hi hagi «els màxims mitjans possibles» per poder rastrejar els contagis.

Salut alerta de dies «crítics» en l'evolució de la pandèmia però no veu «desitjable» un confinament total

En un altre ordre de coses, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que Catalunya viu uns «dies crítics» per l'evolució de la pandèmia, ja que els contagis de coronavirus estan creixent al conjunt del territori. «La pel·lícula del març i l'abril ja la coneixem. No podem repetir-la. Són dies crítics especialment sobretot a l'àrea metropolitana», ha recalcat Argimon, que ha deixat clar que no vol arribar a un confinament de la població i que la clau són les mesures preventives a tots els nivells: «Hem de conviure molts mesos amb aquesta pandèmia. No podem tancar i obrir. No és desitjable». El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha assenyalat que el sistema sanitari no està tensat però la tendència és «preocupant».

Catalunya  es troba en risc alt de rebrot, segons les dades facilitades pel  Departament de Salut  en una roda de premsa encapçalada pel  secretari de Salut Pública, acompanyat pel coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz, i el director del CatSalut. Va ser cap al 12 de juliol quan Catalunya va superar el llindar del risc alt de rebrot.

Catalunya té ara —dades del 20 de juliol— una taxa de 61 casos confirmats per 100.000 habitants, mentre que en el pic de la pandèmia era de 150. L'actual nombre de contagis confirmats és, per tant, elevat. Ara bé, en aquells moments es feien moltes menys proves PCR que en l'actualitat (303 per 100.000 habitants; ara 710). Una altra dada facilitada és l'índex d'infeccions respiratòries, que també aporta informació sobre l'evolució de la covid-19, i fa dies que creix.