Fotografía de tres mascarillas desechables

Les dues coses clau per salvar-te del contagi, a part de la mascareta

La responsabilitat individual és essencial per fer front a la pandèmia

Malauradament el risc zero no existeix en la pandèmia de coronavirus. El que sí que hi ha són comportaments responsables. En concret, hi ha tres mesures d'autoprotecció que tots hauríem d'adoptar i respectar i que redueixen el risc de contagi. La pregunta és: Ho estem fent?

Tres senzills passos

Els rebrots i els nous contagis segueixen augmentant dia rere dia al nostre país i molts experts avisen que l'arribada d'una segona onada de Covid-19 està a la volta de la cantonada. Sabem que el virus s'encomana amb extrema facilitat, que la calor estiuenca no l'ha eliminat i que la vacunasi arriba, no serà a curt termini, així que caldrà acostumar-se a la 'nova normalitat'.

Un estudi de la revista 'Plos Medicine' defensa que amb tres simples mesures podríem contenir la propagació de virus i controlar la pandèmia.

.

La primera és tan senzilla i natural com rentar-nos les mans amb freqüència i a consciència. Perquè sigui eficaç, hem de dedicar-li el temps necessari. Val més invertir uns minuts a fer-ho bé, que conformar-nos a ensabonar-les a correcuita.

La segona és fer servir les mascaretes en tots els espais públics. És cert que són incòmodes, que generen calor i que poden arribar a aclaparar, però són  imprescindibles. Ara s'estan fabricant models que incorporen totes les  tecnologies i, a més, són més atractives pels joves, el grup de població que més contagis està patint en aquest moment.

I la tercera mesura bàsica i en la que més estem fallant és mantenir la  distància social  entre les persones. Segons l'estudi, es podria prevenir l'epidèmia si l'eficàcia d'aquestes mesures les adopta més el 50% de la població.

Essencials els plans de conscienciació

El problema és que la ciutadania està sent lenta a l'hora d'acostumar-se a aquestes tres mesures necessàries. Per descomptat, no ha ajudat que, per exemple, en el cas de les mascaretes, fins i tot l'OMS hagi estat reticent a demanar la seva obligatorietat, per no parlar de l'actitud d'alguns polítics com Trump o Bolsonaro.

L'estudi defensa que els confinaments poden retardar el pic dels contagis fins a set mesos però que, perquè siguin efectius, calen mesures addicionals. Si al distanciament físic s'afegeixen les altres dues mesures, el pic podria reduir-se considerablement.

Els experts pensen que amb aquestes tres mesures es controlarien els contagis. Només queda que tots ens les posem al cap amb serietat. En l'informe s'afirma que «el SARS-CoV-2 no causarà un gran brot en un país on el 90% de la població adopta la  higiene de mans i es porta a terme el distanciament social». 

Els autors defensen que els governs han d'educar el públic sobre com es propaga el virus i crear consciència sobre l'impacte positiu de distanciar-se, rentar-se les mans i fer servir mascaretes.