Pla general d'una terrassa de la Zona Alta de Lleida, amb diversos clients

Terrasses plenes de gent a Lleida durant el primer dia de l'enduriment del confinament

El decret de mesures encara no ha entrat en vigor perquè no s'ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya

La majoria de terrasses dels bars ubicats a la Zona Alta de Lleida estan obertes aquest dimecres al matí, primer dia de l'enduriment del confinament. Tot i que en un primer moment es va informar que el decret amb mesures específiques per a la ciutat de Lleida i altres sis municipis del Segrià entraria en vigor la passada mitjanit, encara no està vigent perquè que el text no s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

La previsió del Govern és que el decret es publiqui al DOGC a primera hora de la tarda, moment en què s'iniciaran els 15 dies de vigència i els Mossos d'Esquadra podran començar a denunciar aquelles persones que incompleixin les mesures específiques que recull el text.

Terrasses de bars i cafeteries, obertes

Els restauradors consultats per l'ACN admeten estar confosos amb la situació i, per això, aprofiten per fer caixa abans no se'ls obligui a tancar o a fer servei a domicili. És el cas del José Ramón Muñoz, del restaurant 'Pecaditos', qui ha explicat que té por de la pandèmia, però també de perdre la feina si no pot treballar. «Tancar és un càstig», assegura. En aquest sentit, explica que «estem confosos, no sabem què hem de fer i, de moment, hem apostat per continuar obrint fins que la decisió no sigui ferma».

En canvi, l'Ismael Balcells, propietari d'un bar i d'un restaurant, ha decidit no obrir la persiana aquest matí. Lamenta la confusió que hi ha al sector i assegura que és la tercera vegada que estan així. També denuncia la «poca informació» que s'ha donat per part de l'Ajuntament de Lleida i afirma sentir-se «sol i desemparat». Ara es planteja retornar al servei a domicili en un dels dos negocis, tal com va fer durant el confinament.

La majoria de comerços, oberts amb cita prèvia

Pel que fa als comerços, la majoria continuen oberts, però amb un cartell a la porta que s'especifica que només s'atén amb cita prèvia. A la pràctica però, els treballadors admeten que és molt complicat treballar amb aquesta fórmula i asseguren que, si no hi ha gent a la botiga i algú hi vol entrar, el deixen accedir.

Jaume Juclà és el propietari d'una botiga de moda situada a la Zona Alta de la ciutat. Aquesta setmana, preveient la situació, va decidir fer un ERTO als dos treballadors que té en plantilla i ara està sol a la botiga atenent amb cita prèvia. «És millor que res, però és complicat treballar així», lamenta. De fet, assegura que «aquest nou cop» serà «molt difícil de superar». «Ens continuen facturant la llum, el lloguer, però no tenim cap ajut», denuncia.