Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de la reunió posterior a la signatura del conveni entre l'Incasòl i l'Ajuntament de Deltebre

Territori manté reunions amb la Taula de Consens per presentar al·legacions conjuntes al Pla Delta estatal

El conseller Damià Calvet anuncia que combatran la «visió de deixar fer a la natura» per part del govern espanyol

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que tècnics del Departament han iniciat reunions amb la Taula de Consens pel Delta de l'Ebre amb l'objectiu d'elaborar i presentar conjuntament al·legacions a la proposta de Pla de Protecció presentada pel govern espanyol. Segons ha precisat, les al·legacions, que s'han de presentar abans del 5 d'abril, volen «combatre aquesta visió de l'Estat de deixar fer a la natura sense tenir en compte que hi ha circumstàncies que l'han condicionat», com la històrica manca d'aportacions de cabals i sediments al tram final del riu. El conseller ha rebutjat la proposta de fer recular la línia costanera davant l'increment del nivell del mar que planteja el govern espanyol.

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

«El Govern treballem en contra d'això des de múltiples fronts. El Departament de Territori prepara la informació de base des de l'ACA, la Direcció General de Costes i la contrasta amb altres departaments, com Agricultura, que han de dir la seva. Tota aquesta informació la contrastem, ja ho hem començat a fer, amb la Taula de Consens», ha explicat Calvet.

Segons ha precisat, ja s'ha produït una primera reunió amb l'ens que agrupa les comunitats de regants i els ajuntaments del Delta i aquesta mateixa setmana està prevista la segona. Tot plegat, segons ha avançat, ha de permetre elaborar «un paquet d'al·legacions» consensuat que representi l'oposició de «la part catalana» davant del pla estatal.

Depuradora per a Riumar

Calvet ha fet aquest anunci des de la urbanització de Riumar, a Deltebre (Baix Ebre), on ha presentat el projecte de depuradora per aquest nucli, que es començarà a construir durant aquest mes de març i ha d'evitar que s'aboquin les aigües residuals directament al riu. La depuradora està projectada per a una població futura de 4.000 habitants —actualment en viuen un 6.000 a l'estiu i uns 600 de forma permanent— i suposarà una inversió de 4,79 milions d'euros més IVA.

D'altra banda, el conseller ha signat també un conveni de col·laboració entre l'Incasòl i l'Ajuntament de Deltebre per desenvolupar la unitat I del polígon industrial Les Molines. Segons ha precisat l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, l'aprofitament de l'espai estava bloquejat des de 1995 i ha de servir per donar resposta a la demanda d'empreses i professionals que volen instal·lar la seva activitat en aquest sector. Posteriorment, Calvet s'ha desplaçat a Prat de Comte (Terra Alta) per inaugurar la nova depuradora.

Calvet defensa el decret eòlic i assegura que evita la massificació

El decret de renovables 16/2019 «funciona bé» i ofereix «garanties» tant a ajuntaments com societat civil a l'hora d'evitar la massificació de projectes de centrals d'energies renovables sobre determinades zones del país. Malgrat la multiplicació de crítiques contra una norma que ha obert la porta a una autèntica allau de projectes eòlics i fotovoltaics, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat novament la seva vigència. En contra de l'opinió d'ajuntaments i ecologistes, que alerten d'una massificació en alguns territoris concrets, Calvet creu que el treball de la Ponència d'Energies Renovables evita aquesta concentració i descarta projectes d'acord amb aquest criteri.

«El mapa eòlic i fotovoltaic de Catalunya és el que és, però a sobre d'aquest territori no pot haver més concentració de la que mereix el propi territori", ha declarat el conseller preguntat sobre la indefensió i manca de garanties en el procés que denuncien molts ajuntaments i entitats de les comarques centrals, ponent, Camp de Tarragona o Terres de l'Ebre davant l'allau de peticions per instal·lar centrals eòliques o fotovoltaiques. En aquest context, Calvet manté que els acords de viabilitat de la ponència són un pas previ i tenen en compte tant el «paisatge» i la «sostenibilitat» com la «concentració» de projectes sobre determinats territoris.