Recentment la Plataforma per la Llengua ha presentat l'InformeCAT 2020, un recull de les 50 dades més rellevants sobre la llengua catalana conegudes recentment. Amb aquest informe, l'ONG del català pretén conscienciar sobre la situació de la llengua catalana i la necessitat de la millora del seu estatus legal, des del convenciment que el català ha de ser la llengua comuna i ha d'esdevenir l'eix vertebrador de la diversitat social i cultural de les persones que conviuen a casa nostra.
El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha explicat que «l'InformeCAT 2020 mostra dades preocupants per al futur del català», i això treu a la llum «una vegada més, l'emergència lingüística que tenim davant».
Respon el test i guanya un lot de productes del domini lingüístic
El poc ús social de la llengua a València, Barcelona i Palma situa el català en emergència lingüística i per aquest motiu que la Plataforma per la Llengua ha preparat un test virtual divertit i dinàmic, per saber quina és la percepció que té la ciutadania de l'estat de la llengua als diversos territoris de parla catalana. Podeu respondre al test interactiu a través del web www.informecat.cat. Això no és tot! Si finalitzeu el test, a part de conèixer quina és la situació actual de la llengua també participareu en el sorteig d'un lot de productes del domini lingüístic.
El lot inclourà una selecció de productes de la nostra terra com cava, vins de les diferents DO que trobem arreu de Catalunya, ratafia, licor de cafè, oli d'oliva verge extra, arròs rodó, ametlles garapinyades, préssec en almívar, ventresca de tonyina fumada, filets d'anxova, olives arbequines, olives d'Aragó, melmelada de móres, sobrassada de Mallorca, fuet, formatge, catànies i arrugats de xocolata.
InformeCAT 50 dades sobre la llengua
L'InformeCAT és un document sobretot informatiu, però també contribueix decisivament al debat públic sobre la llengua -en els darrers temps, s'ha convertit en un document de referència- i vol ser un suport per a l'elaboració de polítiques públiques a favor de la normalització lingüística. El dossier complet, que recull cinquanta dades significatives sobre la situació del català que la Plataforma per la Llengua elabora cada any a partir de fonts oficials, mitjans de comunicació i estudis d'elaboració pròpia, el podeu consultar al web de l'ONG del català: www.plataforma-llengua.cat/informeCAT.
Algunes de les dades més rellevants que podem trobar en l'informe ens diuen que la meitat dels habitants de Catalunya creu que català, valencià i mallorquí són llengües diferents. Per altra banda, Menorca és on més es xerra en català inicialment i els joves de les Balears el parlen menys entre ells. Menys del 15% dels habitants de la ciutat de València parla en valencià habitualment, per bé que a la regió Alcoi-Gandia el parlen habitualment el 71%. I l'Estat espanyol destina en 6 anys 0 euros a la producció de cine en català i 400 milions al que es fa en castellà.
Segons la UNESCO, una llengua presenta una situació de vulnerabilitat i està en perill quan el nombre de parlants esdevé una comunitat petita, ja que el risc que es perdi la llengua i la cultura és alt en benefici d'una altra que en pugui absorbir els parlants. Per això, una de les preocupacions és el baix ús social de la llengua a les grans ciutats dels territoris de parla catalana. A Barcelona i la seva àrea metropolitana només el 35 % de la població parla el català habitualment, un percentatge similar al que es troba a la regió metropolitana de València (34,8 %), per bé que si tenim en compte només la ciutat, les dades són dramàtiques: menys del 15 % dels habitants. A Palma els parlants habituals de català són el 41,3 % de la població.
En contrast amb la ciutat de València, una dada positiva és que la regió d'Alcoi-Gandia és un dels territoris del domini lingüístic que té una proporció més elevada de la població que parla habitualment valencià. El 71,6 % dels habitants d'aquesta regió el parla amb els amics tant o més que en castellà, una xifra que a grans trets es pot considerar que coincideix amb la d'ús habitual. En concret, el 37,6 % dels habitants de la regió d'Alcoi-Gandia diu que parla sempre en valencià amb els amics, el 10,3 % que ho fa generalment, el 4,5 % que ho fa més que en castellà i el 19,2 % que ho fa indistintament.