Un pas més en la lluita contra el virus. Ja fa mesos que sentim a parlar dels diferents tipus de tests que existeixen per tal de detectar el coronavirus. Un dels últims noms que estan sonant més són els tests d'antígens, i és sobre aquest mateix que els investigadors estan defensant la seva importància en aquests moments.
De fet ha estat el catedràtic de fàrmaco-epidemiologia de la Universitat d'Oxford, Dani Prieto-Alhambra, el qual en una entrevista al programa 'Via Lliure' de RAC 1 ha exposat que es tracta d'«una eina crucial per a la desescalada» de la pandèmia.
Els tests d'antígens tenen, actualment, una efectivitat inferior que les PCR en detectar el virus, però sí que ho fan d'una forma més ràpida. Aquesta característica, segons els experts, pot resultar clau per tal de fer front a la pandèmia. Segons el catedràtic d'Oxford, els tests d'antígens són «una eina molt important i útil» i assegura que podrien ajudar a planificar l'estratègia de cara a la desescalada i fi de les restriccions.
De fet, ha estat el mateix Prieto-Alhambra el qual ha apuntat que no està del tot segur si l'ús d'aquests tipus de tests són la causa de la baixada de casos a Madrid. «Des de l'estiu que no entenc les dades de Madrid», ha assegurat el catedràtic.
L'anunci de la vacuna de Pfizer, poc fiable
A banda d'això, Dani Prieto-Alhambra ha fet referència a l'anunci de la vacuna de l'empresa Pfizer. Segons el professor, cal tenir en compte que aquest anunci es va realitzar en una roda de premsa de la mateixa empresa, fet que el fa dubtar sobre la seva fiabilitat. «Tothom vol penjar-se medalles, però científicament hem d'esperar una mica més», explicava fent referència a les empreses que es troben, en aquests moments, centrades en la recerca d'una vacuna efectiva contra la Covid-19.
Alhora, ha assegurat que ara mateix hi ha moltes vacunes en procés d'estudi i que no tardarem a tenir anuncis validats i totalment fiables, i les quals es podran administrar a través d'institucions oficials com és el cas de l'Agència Europea del Medicament. Encara que, assegura que caldrà fer una bona gestió de la seva distribució abans que comenci a comercialitzar-se: «Caldrà gestionar la logística i assegurar que no es trenqui la cadena de fred», explica.
Salut defensa que l'estratègia de Madrid ha provocat més morts que la de Catalunya
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha defensat aquest dissabte l'estratègia de Catalunya per contenir la covid-19 en comparació amb la que s'ha fet a la Comunitat de Madrid, on no han pres mesures com el tancament de bars i restaurants.
En una entrevista a RAC1, Ramentol ha qüestionat que «realment les coses s'estiguin fent bé a Madrid» i ha defensat que a Catalunya s'ha arribat al pic de contagis amb 6.000 casos, 2.000 menys que a Madrid amb un milió més d'habitants. També ha sostingut que l'estratègia de Madrid ha provocat més morts. Ramentol preveu que el pla de desescalada del Govern sigui asimètric, tenint en compte variables com la densitat de la població o la mobilitat.
Ramentol ha assegurat que la realitat epidèmica de Catalunya «no té res a veure» amb la de Madrid, on la segona onada va començar a principis de setembre arribant al pic a finals del mateix més amb 8.000 casos al dia. A Catalunya, en canvi, l'increment de casos es comença a notar a mitjans d'octubre i s'arriba al pic a finals del mateix mes, amb 6.000 casos. «Són 2.000 menys, i tenim un milió més de població», ha dit, «el pic màxim és més baix a Catalunya que a Madrid perquè apliquem mesures».
Pel que fa a les morts, el secretari general de Salut ha explicat que, segons dades de Ministeri de Sanitat, Catalunya ha tingut durant la segona onada «puntualment un pic d'excés de mortalitat la segona quinzena d'octubre», mentre que «Madrid no, té un augment significatiu de mortalitat respecte a les seves sèries històriques més sostingudes».
«Madrid ha fet bé les coses? Quan vam començar a gestionar la pandèmia vam dir que havíem de salvar el màxim de vides possibles», ha afegit, «des del nostre punt de vista hem complert amb l'objectiu». Ramentol ha dit no poder-se sentir «insatisfet» amb com ha gestionat la pandèmia Catalunya, «menys amb comparació de com ho ha fet Madrid».
Salut està analitzant l'experiència de la Comunitat de Madrid amb els tests d'antígens, tot i que ha remarcat que «no és gaire diferent» del que ja s'ha fet a Catalunya i se seguirà fent. En aquest sentit, ha recordat que hi ha un «creixement exponencial» d'aquests tests a Catalunya, amb més de 200.000 ja fets, i que en les pròximes setmanes s'utilitzaran «molt més» que fins ara.