Imatge de la terrassa d'un bar a la plaça Verdaguer de Tarragona

Els bars i restaurants tindran toc de queda després de l'estat d'alarma

L'oci continua sent un dels sectors que més preocupa i les comunitats busquen mesures conjuntes

Davant la voluntat d'aixecar l'estat d'alarma el 9 de maig per part del president del govern, Pedro Sánchez, i la pujada de contagis en les últimes setmanes, les comunitats autònomes desitgen aprovar unes mesures conjuntes amb l'objectiu de tenir controlat el virus. Dins d'aquest pla, l'oci és un dels sectors que més preocupa i en el qual s'estudien més possibilitats a partir de l'aixecament de l'estat d'alarma.

En aquest moment, existeixen propostes per a restringir el més possible els contactes socials no essencials per a evitar la propagació del virus. Almenys, aquesta és la idea que se li ha comunicat als empresaris del sector des de fa uns dies.

Hora de tancament en l'hostaleria si decau l'estat d'alarma el 9 de maig

Amb tot, segons la informació publicada per 'El Confidencial Digital' en les últimes hores, diverses fonts de patronals d'hostaleria i comerç asseguren que alguns responsables autonòmics estan enviant el missatge a les patronals d'alguns sectors que els locals han d'estar «preparats» per a un tancament de l'activitat, sobre les dotze de la nit a tot tardar, encara que finalitzi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Si parlem del sector comercial, exposen que és una de les mesures més importants que estan incloent els governs autonòmics en els seus plans per a una restricció de la mobilitat nocturna, com a mínim un mes un més (entorn de la segona setmana de juny), si el govern d'Espanya dóna per finalitzat l'estat d'alarma el 9 de maig.

Tancament dels comerços a mitjanit

En principi, l'objectiu és que els comerços abaixin la persiana a les 12 de la nit (fora de les farmàcies, centres de salut o gasolineres), i continuïn amb el seu aforament limitat al 50% la resta del dia. Si parlem dels negocis d'hostaleria, la limitació d'aforament al 50% seria efectiva a l'interior i l'exterior, i el consum en barra seguiria rebutjat. Restaurants i bars també haurien de tancar, però continuaria l'opció del servei a domicili o vendre el menjar per a consumir fora de l'establiment.

Aquesta mesura també seria executada als cinemes, sales de concerts, teatres, salons de joc, casinos, parcs d'atraccions, gimnasos o bars de copes. Segons les fonts a les quals ha tingut accés 'El Confidencial Digital', sí que hi haurà una excepció amb els locals d'alimentació i aquells d'absoluta primera necessitat.

De forma més concreta, només podran obrir després de les dotze els supermercats, fruiteries, peixateries, carnisseries, fleques, farmàcies, gasolineres, estancs o quioscos, igual que les seccions de comestibles de les grans superfícies.

El pla depèn de la decisió del govern sobre la fi de l'estat d'alarma

Malgrat tot el comentat, el pla de les comunitats autònomes pot veure's alterat per la decisió que afronti el govern de Pedro Sánchez sobre si desitja prorrogar o no l'estat d'alarma el  pròxim 9 de maig. És manifest que en l'Executiu ja no tenen tan clara la idea inicial del president de liquidar l'estat d'alarma d'aquí a una mica menys de tres setmanes.

Des de l'Executiu admeten de manera sincera que el proposat pel president Sánchez és més una intenció que un fet i que els espanyols haurem d'esperar que s'acosti la data clau perquè el govern entri a «valorar la situació». Seguint els consells dels experts, el govern espanyol tornarà a acudir a ells perquè li mostrin el camí a continuar més segur per al país. A més, des de Moncloa neguen de manera rotunda que aquest canvi d'opinió tingui a veure amb pressions de les comunitats autònomes.