Una persona encenent-se un cigarret

Torna a canviar el preu del tabac a Catalunya: el BOE avisa de les marques afectades

El Butlletí Oficial de l'Estat ha informat de nous preus per a algunes marques de tabac

Nou revés per als fumadors. El darrer dissabte 8 d'octubre va entrar en vigor una actualització dels preus en algunes marques de tabac, tal com recollia el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Com era d'esperar, davant la pujada de la majoria de productes de consum, el preu de les cigarretes també ho faria.

El BOE indicava els preus de venda al públic als establiments permesos. Aquestes modificacions són vàlides per a les expenedories de tabac i segells de la península i les Illes Balears.

Com queden els nous preus en cigars i cigarretes?

Una de les marques de cigarretes que en veurà augmentat el cost serà Winston Red 23s (23 unitats/paquet), que passarà a tenir un preu de 4,75 €. Pel que fa a cigars i cigarretes, són diverses les marques afectades.

Davidoff Year of the Rabbit (10) implicarà un desemborsament de 37,50 €, mentre que l'Avo Xo Notturno Tubos (20) costarà 11 €. Una altra firma que patirà variacions serà Zino. Els Zino Mini Nicaragua i els Mini Red, de 20 unitats per paquet, passaran a valer 8 €. Els usuaris de Zino Nicaragua Gordo (25) i Zino Nicaragua Gordo (4) hauran d'abonar 6,25 €.

Tabac
El tabac va patir una pujada de preus el darrer cap de setmana. | Getty Images

Variacions en el tabac de cargolar i en el de pipa

Qui compri tabac de cargolar Veramia, de 30 grams, també patirà l'augment del preu als estancs. A partir d'ara el cost serà de 5,20 €. Per la seva banda, el tabac de pipa també experimenta variacions a l'alça. És el cas de Dumanji Galactic, Dumanji Le Blue i Dumanji Papaoutia, de 200 grams: passarà a tenir un preu d'11,50 €.

Catalunya s'enfronta a un problema amb el consum de tabac

Semblava que Catalunya tenia controlat el consum de tabac entre la població. Sobretot, després d'aprovar el 2009 la primera llei antitabac. Tot i això, en els últims dos anys, arran de la pandèmia, s'ha produït un canvi d'hàbits entre els ciutadans. S'ha experimentat un repunt en el consum d'aquests productes.

L'enquesta sobre alcohol i drogues del Govern determina que el 32,3 % de la població entre els 15 i els 64 anys fuma. Una xifra molt semblant a la que hi havia abans del 2009. Per tant, hi ha 10,5 milions de persones que continuen fent ús del tabac amb certa regularitat. En aquest informe es recull que el 20 % va intentar abandonar aquest hàbit, encara que no va trobar ajuda per fer-ho. Les autoritats sanitàries tampoc no estan fent el possible per canviar aquesta dinàmica tan negativa.

Pla de detall d'un home fumant
Cada cop hi ha més gent que fuma. | Cedida

De moment, la reforma de la llei del tabac que pretenia disminuir al 15 % el nombre de fumadors s'ha guardat en un calaix. Amb ella es pretenia aconseguir una generació no fumadora el 2040. Però això és complicat davant la poca implicació de l'Estat, que veuen en aquests articles una gran font d'ingressos.

El dany provocat per la pandèmia

Durant la darrera dècada s'havia produït una important caiguda en el nombre de consumidors de cigars i cigarrets. Sobretot, amb la posada en marxa de la primera llei antitabac. Segons revela el Ministeri d'Hisenda, el 2005 es venien 1.000 milions de paquets. Es va aconseguir reduir aquesta xifra per sota dels 500 milions el 2020, però hi va haver un espectacular repunt el 2021, cosa que es pot atribuir a la pandèmia.

Es van arribar a vendre més de 2.000 milions de paquets, fet que suposa quatre vegades més que l'any anterior. Pel que fa al 2022, la previsió tampoc no és gens optimista. Els sis primers mesos s'havien consumit més de 1.000 milions, segons el Comissionat per al Mercat de Tabacs.