Una processó a la ciutat de Sevilla.

Tornen les processons a Sevilla: així serà la Setmana Santa de 2022

La ciutat andalusa recupera una de les festes tradicionals després de dos anys d'aturada per la pandèmia

Sevilla és una de les localitats espanyoles que més viu la Setmana Santa i, sense processons, no té cap sentit per als sevillans. La pandèmia ha suspès aquesta mena d'actes durant molt temps, fet que va suposar un cop dur a les germandats. Després de dos anys, sembla que per fi han rebut la notícia que esperaven: tornen les processons el 2022.

Així ho va confirmar dimarts, 14 de setembre, l'arquebisbat de Sevilla. Precisament, ahir es complia un any i mig de la pitjor notícia per a la Setmana Santa sevillana en gairebé un segle. El 14 de març de 2020, l'arxidiòcesi confirmava en un comunicat, al costat de l'ajuntament i el Consell de Confraries, la suspensió de les processons per culpa de la pandèmia.

Ara es confirma que s'aixeca el veto als actes religiosos al carrer per a la Setmana Santa que ve. Les confraries ja poden començar a preparar-se per aquest gran moment de l'any. A més, també es comença a permetre la veneració de les figures a l'exterior dels temples.

Les diòcesis sevillanes expliquen que s'ha acordat «la conveniència de reprendre la normalitat del culte extern, tal com s'ha començat a fer de manera puntual en alguns llocs». També recorden que s'han de seguir les mesures de protecció contra la pandèmia, com la distància. «Tot i això, es reitera la crida als fidels perquè compleixin amb les mesures sanitàries. Un pressupost fonamental per poder afrontar el retorn a la normalitat en el culte», expliquen en l'escrit.

Encara que els passos tornaran al carrer, és evident que la Setmana Santa a Sevilla el 2022 no serà del tot normal. L'arxidiòcesi insistia que «fins que ho requereixi la situació sanitària, s'han de mantenir les mesures organitzatives, de protecció, neteja i desinfecció. Tant en els actes religiosos als temples com els que es duguin a terme a la via pública», així es podia llegir en un decret compartit per l'arquebisbe.

Via lliure per a les processons de Sevilla, com havia passat en altres diòcesis andaluses

Fonts municipals confirmaven a 'ABC' que la intenció és que les germandats puguin començar a sortir amb passos i amb música de manera immediata. Només ho impediria una prohibició expressa des de la Junta d'Andalusia.

Cal recordar que, en altres diòcesis andaluses, ja s'havien permès aquests actes. Parlem de les de Jerez, Còrdova, Jaén o Màlaga, en el cas d'aquesta última de forma extraordinària.

Està previst que el consell d'experts d'Andalusia pugui baixar gairebé tota la província de Sevilla al primer nivell d'alerta. Fet que facilitaria l'inici dels actes religiosos a l'exterior. Això sí, és previsible que publiquin una sèrie de recomanacions per quan es realitzin les diferents processons.

La decisió de l'Arxidiòcesi de Sevilla arriba després que aquest mateix dilluns hi hagués una reunió del Consell Episcopal. Feia un pas endavant, després que en els últims mesos hagin preferit optar per la cautela. Sobretot veient com un altre tipus d'activitats, els concerts o esdeveniments esportius, ja anaven recuperant la seva normalitat.

En els dies vinents, podran tornar les manifestacions religioses, com el rosari als carrers de Sevilla. El primer podria ser el rosari de l'aurora de la Virgen de las Tristezas de Vera Cruz a Santa Rosalia aquest diumenge al matí. A la tarda, se celebrarà també la sortida processional de la Pastora de Santa Marina, segons confirma el diari citat.