Imatge d'un cambrer amb guants portant una safata

Tornen les restriccions: bars i restaurants podrien tancar a les 23 h a Espanya

Atenent al nivell de risc mitjà en què es troba Espanya, proposen reduir els grups a 10 persones i els aforaments al 50 %

Les noves restriccions a Espanya per l'evolució de la pandèmia del coronavirus són cada cop més a prop. I és que avui, dimarts, la Comissió de Salut Pública estudiarà un nou document d'actuacions de resposta conjunta per al control de la covid-19.

Aquesta comissió exposa que els llindars dels nivells de risc que tenim avui no van d'acord amb la realitat, sinó que són més alts. I és que prop del 90% de la població més gran de dotze anys ja s'ha vacunat.

Si aprovessin aquest nou text, Espanya se situaria en el nivell de risc mitjà (entre 100 i 300), motiu pel qual es podria donar peu al tancament de bars i restaurants a les 23:00 i de locals d'oci nocturn a la 01:00 de la matinada.

D'altra banda, no han dit res en concret sobre implantar el passaport covid, del qual s'ha parlat tant aquestes últimes setmanes.

Les motivacions per a renovar el document

Aquest text, al qual ha tingut accés 'La Vanguardia' , exposa «la situació epidemiològica actual, amb un marcat descens de la proporció de casos greus i de la letalitat», diu el document.

Diverses taules d´una terrassa d´un bar ocupades
Podrien tornar les restriccions als locals d'hostaleria | María José López / Europa Press

«Hi ha un context amb altes cobertures de vacunació que ha motivat la revisió dʻaquest document i justifica una revisió a lʻalça dels llindars dels indicadors dʻincidència de la malaltia, així com una flexibilització de les mesures no farmacològiques recomanades, especialment en el cas dels nivells d'alerta 1 i 2».

Els tècnics del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries consideren apujar el risc baix de 50 a 100 casos per cada 100.000 habitants. El risc mitjà passaria de 100 a 300 casos per cada 100.000 habitants, el risc alt, de 300 a 500 i el risc extrem, per sobre de 500.

L'ocupació de llits a les UCIs ja supera el 5% de mitjana a Espanya

A part dels nous casos, es valorarà l'ocupació de llits de les UCIs, que ja superen el 5% de mitjana a Espanya. Aquest fet situa el risc al mig i a la positivitat, entre altres variables.

Actualment, el nostre país està en risc mitjà. Això sí, Navarra està en risc alt per contagis i ocupació dels llits a les UCIs (9,38%), per la qual cosa s'haurien d'aplicar noves restriccions.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Infermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021
L'ocupació dels llits a les UCIs supera el 5% de mitjana a Espanya | GTRES

Per exemple, tancar els bars i restaurants a les 23:00 i els locals d'oci nocturn a la 1:00 de la matinada. També, mantenir els aforaments al 50% a l'interior i la reducció dels comensals per taula a deu persones. Alhora, no es permetria menjar i beure a la barra i es podria ballar, però amb la mascareta posada.

Aquest dimecres, el nou text podria passar al Consell Interterritorial de Salut

Es recalca la necessitat de l'ús de la mascareta, de mantenir la distància interpersonal d'1,5 metres i de rentar-se les mans. A més, es demana no menjar i beure en espais públics quan no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres i ventilar els espais interiors.

Plànol mitjà de la ministra Carolina Darias en un faristol amb les banderes espanyola i europea de fons
El nou text podria passar aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut| GTRES

I és que els experts assenyalen que Espanya es mantindrà en risc mitjà durant unes quantes setmanes. Per això s'entén que aquestes mesures, si és que s'acaben aprovant, seran les que estiguin en vigor durant el mes de desembre. Un mes amb el pont de la Constitució i el Nadal pel mig.

Si tot va bé, el document passarà al Consell Interterritorial de Salut, que se celebra demà, 24 de novembre. No obstant això, tornarà la polèmica sobre si aquest document és obligatori o és una simple llista de recomanacions.

L'aplicació de les mesures variarà depenent de les comunitats, i s'aplicaran a territoris o àrees, no a tota la regió. Això dependrà de com estigui la situació epidemiològica de cada zona concreta.