‘Proyecto Olot’, el primer pas perquè els toros tornin a Catalunya

La Fundació Toro de Lidia ha presentat una sol·licitud a l’Ajuntament d’Olot, a la Garrotxa, perquè la plaça de toros de la ciutat aculli la tornada de la festivitat taurina a Catalunya | L'11 de setembre és una de les dates que es sondejen

Les corrides de toros poden tornar a Catalunya. La Fundació Toro de Lidia ha presentat aquest dijous, 17 de gener, una sol·licitud a l’Ajuntament d’Olot, a la Garrotxa, perquè la plaça de toros de la ciutat aculli la tornada de la festivitat taurina a la geografia catalana. Si bé és cert que es tracta d’un projecte en fase embrionària, també ho és que aquest s’erigeix com  la primera pedra per al posterior retorn taurí a Catalunya.

La data, però, encara s’hauria de determinar. En aquest sentit, hi ha tres opcions que prevalen per sobre de la resta: l’1 de maig, el 20 d’octubre i l’11 de setembre, Diada de Catalunya. L’associació, així mateix, s’aferra a la tradició taurina d’Olot per dur a terme la proposta, que es remunta a l'any 1859, encapçalada pel ramader Victorino Martín.

L’11 de setembre, una de les dates

No és, ni de bon tros, quelcom oficial. El que sí que és cert, tot i això, és que una de les dates plausibles seria la de la Diada de Catalunya. Quelcom que no seria gens estrany, ja que l’última corrida de toros que es va fer a Catalunya es remunta a l’11 de setembre de l’any 2011, a la plaça Monumental de Barcelona.

Des d’aleshores, els toros van acatar una directriu de la Generalitat, que prohibia la celebració de corrides de toros a la geografia catalana. Anys després el Tribunal Constitucional va deixar la resolució sense efecte i, per tant, no es descarta que els toros puguin tornar a Catalunya, en concret, a Olot, aferrant-se a aquesta directriu legal. Ara, doncs, caldrà esperar a la resposta de l'Ajuntament d'Olot.

La Fundació Toro de Lidia ha decidit presentar aquesta sol·licitud després que un jutjat d'Alacant sentenciés que cap ajuntament pot abolir els toros i reconeixia que la tauromàquia és un patrimoni cultural  que s'ha de protegir per tot el territori. A més a més, aquest passat desembre, el Tribunal Constitucional va anul·lar els articles més restrictius de la llei taurina de les Illes Balears.