Quim Torra, president de la Generalitat, en una reunió del Consell Executiu.

Torra demana rapidesa a Sánchez en l'aplicació de l'estat d'alarma a Catalunya

El president inhabilitat reclama «decisions ja» l'endemà que el Govern hagi demanat l'estat d'alarma

El president del Govern inhabilitat, Quim Torra, ha apressat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a convocar el consell de ministres extraordinari per declarar l'estat d'alarma. L'endemà que la Generalitat hagi acordat demanar l'estat d'alarma amb «comandament únic» català per decretar un toc de queda, Torra ha reclamat a Sánchez que prengui «decisions ja». 

«No es pot perdre més temps. Ni una hora, ni menys encara un dia», ha lamentat en una piulada al seu compte de Twitter. I ha criticat que el cap de l'executiu espanyol hagi mantingut la seva agenda aquest dissabte al matí amb una audiència amb el Papa Francesc al Vaticà.

«Amb tots els respectes pel Papa, però el viatge del president Sánchez s'havia d'anul·lar i celebrar el consell de ministres aquest matí, com van dir que s'havien compromès», ha escrit.

El PP reclama pactar i aprovar la llei de reforma sanitària «per salvar vides» i evitar la «destrossa econòmica»

El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha reclamat reprendre, pactar i aprovar «ja» la llei de reforma sanitària proposada pels populars perquè hi hagi «un únic pla» davant la gestió de la pandèmia. Maroto creu que així s'aconseguirà salvar vides i alhora s'evitarà una «destrossa econòmica». 

En aquesta línia, ha animat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a «agafar el bou per les banyes» amb mesures «eficients i que s'entenguin». Ha assegurat que els espanyols estan «cansats de tant retret, tant caos, confusió i repartiment de culpes» i del canvi de discurs de l'«hem vençut al virus» al «venen temps molt durs».

Sàmper adverteix que les multes per trencar el toc de queda podran ser d'entre 300 i 6.000 euros

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha advertit que les multes per trencar el toc de queda poden ser d'entre 300 euros i 6.000 euros, en casos on hi hagi reincidència o desobediència. En una entrevista a 'Catalunya Ràdio', el titular d'Interior ha lamentat que el govern espanyol no hagi reunit encara el consell de ministres de manera extraordinària després que diverses comunitats autònomes hagin demanat l'aplicació de l'estat d'alarma. 

El Govern vol aplicar el toc de queda nocturn i ho farà, amb una resolució pràcticament ja preparada, tan aviat com es declari l'estat d'alarma. També ha explicat que es reuniran el Govern es reunirà per fer una bateria de mesures per intentar aturar la pandèmia.

Sàmper ha dit que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir que l'estat d'alarma seria «immediat» i que ara les informacions apunten que seria diumenge: «A mi això ja no m'agrada perquè 'immediat' no és diumenge, era ahir mateix o aquest matí», ha expressat el conseller, que ha dit que ja tindran la resolució preparada per poder-ho aplicar.

Dubte si el toc de queda començarà a les 22 o a les 23 hores

El conseller d'Interior ha explicat que el toc de queda nocturn implicarà que hi hagi «molta presència» policial al carrer, com ja va passar en la primera fase del confinament de la primera onada. Ha explicat que aquest cobrefoc tindrà «certes excepcions» per motius laborals que s'hauran de justificar, urgències mèdiques, cures de gent gran o, com a França, podria incloure's treure el gos a passejar. 

Tot plegat s'haurà d'acabar de concretar en el marc del Procicat, on també s'ha de debatre si aquestes restriccions nocturnes entren en funcionament a les 22 hores o a les 23 hores. En tot cas, s'allargarien fins a les 6 del matí.

D'altra banda, és possible que es torni a impulsar les «declaracions d'autoresponsabilitat» com una manera de controlar la mobilitat de les persones durant aquesta franja nocturna. Sàmper ha avisat que en cas de mentir en aquesta declaració, s'estaria incorrent en una conducta que «pot ser més greu que una sanció administrativa».

El conseller ha assegurat que ningú va qüestionar en el si del Govern la demanda de l'estat d'alarma perquè el país no es pot «permetre el luxe d'esperar» que les mesures impulsades per l'executiu per controlar la pandèmia siguin avalades pel TSJC.