Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Carles Puigdemont i Quim Torra en una roda de premsa a Brussel·les.

Ni rastre d'eleccions: Torra posposa la convocatòria seguint l'estratègia de Puigdemont

Torra ignora la qüestió de la data electoral en el debat de política general

Carles Puigdemont i Quim Torra en una roda de premsa a Brussel·les.
Carles Puigdemont i Quim Torra, en una imatge d'arxiu. | ACN

Els Comuns, el PSC, o fins i tot els socis de Govern, ERC: la majoria de l'arc parlamentari català vol que les eleccions autonòmiques es convoquin properament, i que ho faci el president Torra abans de la seva més que previsible inhabilitació, que arribarà en les properes setmanes després de la vista que se celebrarà aquest dijous al Tribunal Suprem. Aquesta ha estat la principal demanda del matí d'aquest dimecres, 16 de setembre, al Parlament, on s'enceta el debat de política general, que obre el curs polític.

Torra, però, l'ha ignorat en el seu discurs inicial. Si algú esperava alguna pista sobre l'avançament electoral, no n'hi ha hagut ni rastre. El cert és que, mesos enrere, el president de la Generalitat sospesava convocar eleccions per a aquesta tardor. Havien sonat amb molta força dates com la del 4 d'octubre o, fins i tot, el 15 de novembre si anunciava la convocatòria durant el debat que s'ha iniciat aquest matí.

Puigdemont i l'estratègia de posposar les eleccions

Però la decisió de Torra va acabar sent descartada aquest estiu. Després de mesos de distanciament, el president de la Generalitat va retrobar-se amb el seu antecessor en el càrrec, Carles Puigdemont, a finals d'agost a la Catalunya Nord. De fet, se'ls va poder veure plegats retent homenatge a la tomba d'Antonio Machado al cementiri de Cotlliure. Puigdemont i Torra van aprofitar la trobada per llimar aspereses i posar en comú el pla per als propers mesos.

Amb la fundació de Junts per Catalunya, el nou partit de Carles Puigdemont necessita temps per definir-se i organitzar-se internament i una convocatòria electoral prematura podria perjudicar les seves opcions. A més, atès que ERC comanda conselleries que podrien patir un fort desgast en els propers mesos a causa d'una possible segona onada del coronavirusSalut, Educació, Afers Socials—, JxCat considera que el temps juga a favor de les seves perspectives electorals. L'equació és senzilla: a més legislatura, més erosionats arribaran els republicans als comicis i, per tant, més fàcil ho tindrà Junts per fer el 'sorpasso' als actuals pronòstics de les enquestes, que donen la victòria a ERC.

Canvi de parer de Torra

Així doncs, el canvi de parer de Torra, ja intuït en les darreres setmanes, s'ha vist ben clar aquest dimecres: no hi haurà convocatòria electoral i, a no ser que es produeixi un acord improbable amb ERC i la CUP, Torra serà inhabilitat sense que s'hagin convocat prèviament eleccions. Puigdemont haurà aconseguit, doncs, imposar el 'tempo' electoral desitjat a la legislatura.

Si tot això passa, es preveu que no es proposi cap substitut a Torra a la presidència de la Generalitat. Deu dies més tard de la vacant a la presidència, el Parlament hauria de convocar una sessió d'investidura d'un nou president, però si no s'assolís, com sembla 'a priori' que passarà, s'obriria un període de dos mesos per trobar-ne un. L'estratègia passaria per deixar córrer aquests mesos —tot plegat, amb el Govern en funcions, per tant limitat en el seu exercici i sense poder presentar pressupostos— i anar a la dissolució automàtica de les cambres: les eleccions se celebrarien, de forma també automàtica, 54 dies més tard. Tot plegat, situaria l'escenari electoral a finals d'hivern o primavera de 2021... si no hi ha noves giragonses des del 'puigdemontisme'.