Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dirigents russos, en una trama per donar suport a la DUI catalana

Investiguen una trama russa que hauria donat suport a la DUI catalana

En les converses entre Carles Puigdemont i Víctor Terradellas apareixen els noms de Putin i Zhirinovsky, el líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia

Carles Puigdemont a Brussel·les
Carles Puigdemont, investigat per una possible trama russa per coartar la DUI | Catalunya Diari

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no escapa de l'entramat judicial, paral·lel a Estrasburg i al Tribunal Suprem. Després de l'operació policial del 2018 que va concloure amb  la detenció del president de la fundació nacionalista Catmón, Víctor Terradellas —encarregat de donar visibilitat a la ‘República catalana’ a l'exterior—, el cognom de l'exmandatari màxim català, que havia exercit el seu càrrec fins un any abans, va estar en el punt de mira dels jutges instructors de la causa del procés.

Ara, després dels arrestos i els escorcolls del matí d'ahir pels presumptes delictes de  malversació, prevaricació i tràfic d'influències de Convergència i el departament d'Esports, el cas i, alhora, Puigdemont tornen a ser el focus mediàtic. Mesos abans de la recerca contra CDC i les subvencions irregulars, l'expresident i la seva comitiva —de la qual formava part Terradellas discretament— traçaven un pla perquè Rússia i la Xina donessin suport a la declaració unilateral d'independència (DUI), que seria aprovada finalment el 27 d'octubre del 2017.

Vladimir Putin al Kremlin
Vladimir Putin, el president rus, objectiu de recerca per trobar suport a la DUI | Cedida

Vladimir Putin, entre els noms citats en les converses

El llavors president de la Generalitat, en converses amb el responsable de Relacions Internacionals de Convergència, hauria citat noms com  Vladimir Putin o Vladimir Zhirinovsky, el líder del Partit Liberal Democràtic de Rússia i que ha professat un enorme respecte a la causa del procés sobiranista català. Quaranta-vuit hores abans de la DUI, Puigdemont rep un missatge. El remitent és el telèfon de Terradellas, però, segons figura en el sumari judicial, l'envia una altra persona, anomenada Miquel.

«Estem reunits Víctor i jo amb aquesta gent[els russos]. En 24 hores ens contesten. A més miraran: 1. Que la Xina digui també quelcom. 2. Que divendres abans de fer res, facis videoconferències amb PU». En referència a l'acrònim, la policia no ha determinat amb claredat ni precisió si es pretén esmentar a Putin amb alguna mena de llenguatge clau o es tracta simplement d'una falta d'ortografia o una irrellevància. No obstant això, la possibilitat que PU es refereixi al president rus és plausible, ja que el seu nom hauria estat pronunciat en nombroses converses  entre l'expresident de la Generalitat —i altres membres de l'executiu— i els seus consultors estratègics.

La Generalitat va demanar un prèstec d'11.000 MER a la Xina

Amb tot, el paper de la Xina era també rellevant per a coartar la necessitat de la desobediència articulada a través de la DUI: segons la documentació intervinguda, el Govern tenia la intenció, l'objectiu, de presentar Catalunya a Jinping com un estat independent. A més, anteriorment, tal com recorda Jesús G. Alabat en el seu article de ‘El Periódico’, Catalunya i la Xina haurien formalitzat un acord de préstecs d'11.000 milions d'euros per al futur —fallit— banc central català. Puigdemont, dubtós i temorós —amb raó—, va optar per fer cas omís al missatge.

Vint-i-quatre hores després, quan semblava que convocaria eleccions autonòmiques i, per tant, rebutjaria la DUI, Terradellas, amb afany insistent, decideix enviar-li un altre: «Ho sento. Ni ens has escoltat, crec que ens ho mereixíem. Tot anava endavant i crec que haguéssim pogut exhaurir fins a l'últim moment, llàstima». Davant l'adustesa del principal responsable de Catmón, al president de la Generalitat no tenia altra opció que contestar: «No tenia ja cap marge. I l'escenari era devastador per a Catalunya. Ho sento. Sé que no és ni fàcil ni agradable acceptar, però  no tenia cap convenciment que ens n'anàvem a sortir».

Vladimir Zhirinovsky i Víctor Terradellas
Víctor Terradellas (dreta) hauria sigut l'home de confiança de Puigdemont per contactar amb Vladimir Zhirinovsky (esquerra) | Catalunya Diari

La clau que va obrir la porta de la DUI

Les relacions internacionals amb Rússia es van fer encara més evidents quan Terradellas va etzibar: «Ens havien garantit declaració aquesta tarda. Gorbatxov[sic]. Diners per part xinesa. Et demanàvem aprofitar al màxim. A les 5 venia emissari de Putin. Som a la porta del Palau. Ens has de rebre. Ens has de rebre. Retarda-ho i dóna'ns temps». Puigdemont, succint, va contestar que en aquell precís moment —el 26 d'octubre del 2017 al migdia— no podia, ja que havia de comparèixer davant els mitjans, davant tots els catalans.

«Doncs ho retardes i parlem. Estem Carles, Miquel i jo a 50 m del Palau. Anem cap a Canonges[la residència oficial del president, contigua a la Generalitat]», va replicar llavors Terradellas. Puigdemont va acceptar i va reunir-se, suposadament, amb ells. Unes hores després, propugna un canvi de plans i  es decanta deliberadament per la DUI, que conclou aprovada per 70 a 10 i l'absència de 52 diputats. Immediatament, el Senat aprova el 155 destituint els membres del Govern i dissolent el Parlament. El 29 d'octubre, Puigdemont fuig a Bèlgica. Curiosament, Terradellas semblava desconèixer l'ocorregut i va escriure per última vegada al ja llavors expresident.

«Estimat president. Després del seu discurs d'ahir, ara toca jugar i guanyar la partida de les legitimitats. Demostrar el nostre sentit d'Estat i control del moment polític (…) Cal seguir aquest camí i cal mantenir el lideratge i comandament. Demà a Palau caldria arriar la bandera espanyola i blindar l'edifici amb una crida pacífica a la població. És necessari que llisti[sic]de nou al major Trapero i ordeni als Mossos que estiguin i, així sabrem, també, el seu nivell de lleialtat (molts us seran lleials a vós i a Trapero)»; Puigdemont, imitant la seva actitud en el primer missatge que recull aquest article, no va respondre.

L'origen de les converses i la troballa d'una carta a Zhirinovsky

Les converses de Whatsapp entre els càrrecs van ser trobades en un dels telèfons confiscats per la policia durant l'operació Estela que va detenir al president de Catmón. A més, durant les perquisicions es van intervenir documents que assenyalen a  una trama russa lligada al procés. Existeix, de fet, «un esborrany manuscrit de missiva», escrit en català, el destinatari del qual podria ser el citat Zhirinovsky; es desconeix si va rebre la carta, encara que per l'inici és segur que anava dirigida al líder del Partit Liberal rus.

«Benvolgut Vladimir Zhirinovsky Volfovich. Som coneixedors de la seva gran posició en defensa dels drets democràtics i li convidem demà a assistir a la sessió del Parlament on es declara la República de Catalunya, on en aquests moments té una gran part dels drets intervinguts».

També et pot interessar...

  • La Fiscalia es querella contra Miquel Buch per escortar Puigdemont amb fons públics a Bèlgica
  • Detenen el secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, per presumpta malversació
  • Macrooperació contra la corrupció per adjudicacions públiques irregulars en diversos ajuntaments a Catalunya