Vista aèria de la plaça d'Enric Granados de Barcelona del pla Superilla Barcelona

La gran transformació que patirà Barcelona: una superilla a l'Eixample

L’inici de les obres del pla Superilla Barcelona al districte està previst per al juny 2022

L'Eixample de Barcelona canviarà de cara en els pròxims anys. Després de les experiències prèvies en barris com Sant Antoni, el Poblenou i Horta, el nou model urbanístic Superilla Barcelona fa un salt d'escala per iniciar la transformació de l'Eixample. 

Un districte amb pocs espais d'estada per a la ciutadania i amb més contaminació, provocada per la presència elevada de vehicles privats i la manca d'espais verds. Per tot plegat, es vol implementar aquest model. 

El pla Superilla Barcelona transforma el model de carrer per generar una xarxa de nous espais d'estada i de passeig a la ciutat. A més, implementarà una nova infraestructura ambiental per fomentar la vida al carrer, la mobilitat sostenible i el comerç de proximitat. 

L'inici d'aquest model urbanístic no es farà esperar. L'Ajuntament de Barcelona ha informat que el començament de les obres està previst el juny del 2022 i transformarà els carrers Consell de Cent, Rocafort, Borrell i Girona.

Un nou model de carrer per al segle XXI

El nou model de carrer es basa en els eixos verds, amb criteris comuns pel que fa a usos, mobilitat, verd, accessibilitat, paviment, mobiliari i enllumenat. Un disseny col·laboratiu fet a partir dels quatre equips guanyadors del concurs i l’Oficina Tècnica Superilla Barcelona.

Unes modificacions als carrers que seran úniques i es faran servir per a totes les transformacions que es duguin a terme a la ciutat. Els quatre indrets que comencen la transformació són els carrers de Rocafort, del Comte Borrell, de Girona i del Consell de Cent.

L'eix verd del carrer Rocafort de Barcelona
El futur ja és present a les places i els eixos verds de l’Eixample | Aj. Barcelona

Tots ells comptaran amb una nova infraestructura ambiental. En aquest sentit, el carrer està dissenyat per fomentar la vida quotidiana en l’espai públic i estimular el comerç de proximitat, alhora que es redueixen el soroll i la contaminació.

S’hi prioritza els vianants i es limita la circulació rodada a 10 km/h, convertint els vehicles en agents convidats. Així mateix, es garanteix el pas de serveis urbans i vehicles d’emergència. També hi haurà una plataforma única, desapareixerà l’asfalt i es proposarà un paviment de panot i granit.

Els nous carrers seran accessibles al cent per cent, amb elements de suport com encaminadors, botonadures, semàfors, indicadors de pas, entre altres. I s’hi col·locarà més mobiliari urbà: bancs, fonts, zones de joc i taules.

Un dels grans canvis serà en l'augment de zones verdes. Actualment només ocupen un 1% i es passarà a un mínim del 10%. D'aquesta manera donarà més protagonisme a l’arbrat en el paisatge urbà. Lledoners, til·lers i altres espècies ocuparan la part central del carrer per aconseguir més frondositat. El terreny serà permeable, amb un sistema per reaprofitar l’aigua de pluja.

S’hi renovarà la il·luminació, amb un enllumenat pensat per a les persones i no per als vehicles. A més, als encreuaments dels eixos amb els carrers transversals, s’hi crearan 31 placetes, que seran llocs d’estada i espais de joc infantil.

Noves places a l'Eixample

El pla Superilla Barcelona aprofitarà els característics xamfrans de l'Eixample. Aprofitant aquests espais, als encreuaments del carrer del Consell de Cent amb els carrers de Rocafort, del Comte Borrell, d'Enric Granados i de Girona s'hi situaran quatre noves grans places.

Cada una tindrà 2.000 m2 i un disseny singular, ideat per cada equip guanyador, però fonamentalment hi ha dos models de plaça: les del Comte Borrell i Girona seran espais cívics que acolliran activitats; les de Rocafort i Enric Granados seran espais enjardinats i d’estada.

Els vuit projectes executius que enceten la gran transformació de l’Eixample tenen un pressupost de 52,3 milions d’euros.

La plaça del Comte Borrell del pla Superilla Barcelona
El pla Superilla Barcelona transforma el model de carrer | Aj. Barcelona

Un pla per fer front als reptes de futur

Aquests quatre grans eixos i places de l'Eixample són el primer pas de la gran transformació que hi haurà en aquesta zona. El pla preveu que el 2030 s’hagin creat 21 eixos verds i 21 places grans.

És una de les principals actuacions del pla Superilla Barcelona, que capgira el concepte d’espai públic i trenca amb el model desenvolupat en les últimes dècades. Tanmateix, manté l’esperit del pla Cerdà, amb valors vinculats a la salut i la democratització de l’espai públic, i l’adapta a les necessitats actuals i de futur.

L’objectiu del pla Superilla Barcelona és aconseguir una ciutat més justa, saludable, inclusiva i diversa, amb quatre grans fites: transformar l’espai públic; millorar els barris; reactivar els teixits econòmics; i impulsar la mobilitat sostenible.