Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dos agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona parlant amb un motorista en un control policial

L'any que el govern vol evitar el trànsit a l'interior de les ciutats espanyoles

El programa de l'executiu de Sánchez amb objectius de transició ecològica advoca per reduir l'ús de vehicles contaminants a les ciutats

Des de l'inici de la legislatura, el govern rf Pedro Sánchez s'ha marcat uns objectius clars per a complir al llarg dels quatre anys que durarà la mateixa. Molts d'ells se centren aconseguir que l'economia espanyola evolucioni i se centri més en la innovació, però al fet que la vegada aquest desenvolupament es pugui fer respectant l'aposta que també fa l'executiu per combatre el canvi climàtic.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

I és que bona part de les seves polítiques s'estan centrant, precisament, en aquest últim aspecte. És per això que tenien entre les seves grans prioritats l'arribada a les Corts i la seva futura aprovació de la llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Aquesta regula un gran nombre d'aspectes que van des d'intentar aconseguir un sistema elèctric basat en 100% renovables per a 2050, aconseguir que en 2040 el parc automobilístic espanyol sigui un 100% de vehicles amb emissions de 0 g CO2/km o també disminuir fins a un 23% els gasos d'efecte d'hivernacle a Espanya en 2030. Però més enllà de mesures més generals, una de les principals apostes que fan des de l'executiu és la de reduir la mobilitat en automòbils en els pròxims anys, fins que realment s'hagi produït la renovació a vehicles ecològics desitjada.

I una de les maneres en què haurien pensat per a reduir el nombre de vehicles de combustibles fòssils, com la gasolina o el dièsel, no és una altra que la prohibició de la seva circulació en zones altament contaminades, com pot ser el centre de les ciutats.

La llei aprovada ja en comissió de Transició Ecològica del Congrés, si bé encara ha de passar pel Senat, recull la creació d'una espècia de 'Madrid Central' en la majoria de ciutats espanyoles. I aquesta mesura arribaria molt abans del que molts espanyols podrien pensar, perquè la idea és que es creuen aquestes zones de baixa emissió en els principals nuclis urbans espanyols a partir de 2023.

A més, després del seu pas per la cambra baixa, s'ha endurit encara més la proposta inicial. Al principi estava previst que només s'aplicarà en aquelles poblacions que sumen més de 50.000 habitants, però una modificació d'ERC, secundada pels dos partits de el Govern, ha permès que aquesta normativa s'apliqui en un futur en les poblacions de més de 20.000 habitants. Es veurien afectades 416 ciutats de tot el país i que reuneixen uns 33 milions d'espanyols.

Les zones dels municipis que haurien de tancar al trànsit són aquelles en les quals «una administració pública, en exercici de les seves competències» consideri que és necessari «aplicar restriccions d'accés, circulació i estacionament de vehicles per a millorar la qualitat de l'aire i mitigar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle». En elles, els ajuntaments hauran de fomentar el desplaçament a peu, amb bicicleta, un major ús del transport públic, a més d'instal·lar punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

Aprovada en el Congrés, encara que amb acusacions de falta de diàleg

En el text inicial de la llei es van aprovar sobre unes 20 esmenes de les 750 que haurien presentat els diferents grups parlamentaris. VOX va votar en contra i PP i Más País es van abstenir, aconseguint tirar-la endavant amb el suport de la resta de grups, inclosos PNB i Ciutadans, que malgrat tot van recriminar al Govern la seva falta de diàleg per a arribar a un acord més ampli.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va veure aprovat un dels seus principals projectes, però no amb el consens que havia demanat als partits. Alguns d'ells com Más País, on s'engloba la formació ecologista EQUO, justificaven el seu vot pel fet que l'objectiu de reducció d'emissions està per sota del marcat per Europa, i demana augmentar aquest 23 a un 30%.