Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.

Treballador o pensionista: l'impacte que tindrà la pujada del sou mínim a Catalunya

El Salari Mínim Interprofessional puja de 1.000 a 1.080 euros mensuals aquest 2023

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) és el mínim que un empresari ha de pagar a un treballador per llei. El Govern va aprovar recentment una pujada del 8% d'aquest indicador, que passa dels 1.000 euros mensuals als 1.080. Com afecta el teu salari la nova pujada del salari mínim?

El primer que heu de saber és que l'increment salarial no s'aplica a totes les nòmines. Només es beneficiaran els treballadors a jornada completa que cobrin menys de 14.000 euros anuals. Segons els sindicats, 2,3 milions de treballadors a Espanya es troben en aquesta situació.

A més, el Govern ha aclarit algunes qüestions sobre què passarà amb la nòmina del gener o si s'aprovarà una nova pujada aquest any. La mesura va ser anunciada pel president del Govern, Pedro Sánchez. L'Executiu compleix així un dels seus compromisos de la legislatura.

Claus de la pujada de l'SMI

El Govern de Pedro Sánchez s'havia proposat de situar el salari mínim al 60% del salari mitjà. La patronal no es va presentar a la taula de negociació, i el Ministeri de Treball va acordar la pujada amb els sindicats. La patronal apostava per un increment del 4% (40 euros mensuals).

Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.
La llei deixa clar qui es beneficiarà de la pujada | Getty Images

Els tècnics del ministeri recomanaven una pujada entre el 4,6 i el 8,2%, mentre que els sindicats apostaven per un 10% (1.100 euros al mes). Finalment, s'ha optat per una pujada de 80 euros al mes. El Govern tanca la porta amb una nova pujada a mitjan any, com s'havia especulat.

L'Executiu considera que la pujada del 8% serà suficient per trampejar la inflació prevista per al 2023. Pedro Sánchez acabarà la legislatura amb una pujada acumulada del 50% de l'SMI. L'objectiu és que els treballadors que cobren menys no perdin poder adquisitiu amb la pujada dels preus.

Com afecta el teu salari?

El salari mínim interprofessional beneficia totes les persones treballadores que cobren al mes, en brut, menys de l'import de l'SMI. Per exemple, si el treballador no cobra les pagues extres prorratejades i té uns ingressos bruts inferiors a 1.000 euros. En aquest cas, veurà augmentada la seva nòmina a 1.080 euros.

Que un treballador cobri per sota dels 1.080 euros no significa que percebrà l'augment salarial. Cal tenir en compte tots els complements que es poden incloure en la nòmina. Aquests extres s'afegeixen al salari base i es reflecteixen a la nòmina que percep el treballador a final de mes.

Els tribunals han dictaminat a favor que tant el sou base com els complements siguin inclosos en el còmput final. Per tant, un treballador pot tenir un salari base inferior a l'SMI i que encara sigui legal, si amb els complements arriba als 1.080 mensuals. Allò que es mira és el global de la nòmina.

Dit d'una altra manera, només aquells treballadors el salari base dels quals més els complements (si n'hi ha) estigui per sota de l'SMI. En aquest cas, l'empleat té dret a exigir la pujada fins a 1.080 euros mensuals que estableix la llei. I l'empresari està obligat a aplicar l'increment.

També afecta les pensions

La Llei de l'Estatut dels Treballadors deixa clar que la pujada salarial no s'aplicarà als treballadors el còmput anual dels quals sigui superior a l'SMI. La mesura beneficiarà sobretot els treballadors sense conveni col·lectiu. Això és així perquè el seu barem salarial es regeix basant-se en el salari mínim.

Tot i que un treballador no es pot beneficiar de l'increment, la pujada de l'SMI sí que suposa una sèrie de beneficis indirectes. Per exemple, afecta el cobrament de subsidis als aturats més grans de quaranta-cinc anys amb càrregues familiars. I a la prestació per a majors de cinquanta-dos anys o la paga extraordinària per desocupació.

Moneda
Aquest indicador afectarà les quanties d'altres ajudes i pensions | GETTY IMAGES

La pujada de l'SMI també afecta les pensions, que per llei mai no poden estar per sota del salari mínim. Fins ara, la pujada de l'SMI solia comportar l'equiparació de les pensions al nivell. Ara ja no cal, perquè des de l'1 de gener les pensions han pujat un 8,5%.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp