imatge dona de fer feines treballadora de la llar

Si tens una treballadora de la llar, atent a l'advertència de la Seguretat Social

Treball ha enviat 45.000 cartes perquè es posin al dia els sous i les cotitzacions de les treballadores de la llar

Les persones que donen feina del Sistema Especial d'Empleats de Llar han començat a rebre cartes d'Inspecció de Treball i Seguretat Social per actualitzar els contractes de les seves treballadores. Se'ls adverteix que han de regularitzar i actualitzar les condicions salarials i les respectives cotitzacions de les treballadores de la llar.

Els espanyols que tinguin contractades persones per realitzar les tasques a casa han d'actualitzar els seus sous al salari mínim interprofessional, que el 2021 se situa en 950 euros mensuals en 14 pagues (31,66 euros diaris).

El departament de Treball del govern espanyol ha iniciat un pla d'actuació en el sector de les treballadores de la llar per regularitzar els seus sous i les cotitzacions a la Seguretat Social. El pla consisteix en inspeccions de treball i una campanya de sensibilització dirigida a les persones que tenen contractades a treballadores de la llar. Treball ofereix assistència tècnica i informació per a procedir a la regulació dels salaris que es troben per sota del salari mínim.

El pla té com a objectiu protegir les empleades, però també augmentar les cotitzacions després d'augmentar els salaris. A més, el govern espanyol posa el focus en la lluita contra l'economia irregular. Per tirar endavant el seu pla, donarà prioritat a les denúncies presentades i comunicacions rebudes a la Bústia d'Inspecció de Treball i Seguretat Social.

El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz informa que «l'objectiu de la campanya és que el salari, i per tant la cotització de les treballadores que formen part d'aquest sistema especial, altament feminitzat i precaritzat, s'ajusti a la quantia actualment marcada del Salari Mínim Interprofessional».

950 euros al mes a jornada completa

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) és un indicador que estableix la quantitat mínima que un empresari ha de pagar al seu empleat per llei. L'última pujada de l'SMI va ser al febrer de 2020, quan es va quedar en 950 euros al mes en 14 pagues per una jornada completa. Per a les jornades per hores s'estableix el mínim en 7,43 euros.

Al desembre de 2020 es va debatre la pujada del salari mínim fins a un 0,9% en funció de l'IPC i la pujada de les pensions. Però després d'una intensa negociació, el govern espanyol, sindicats i patronal no es van posar d'acord i van decidir mantenir l'SMI a 950 euros. En funció d'aquesta quantitat, que és la que regeix ara mateix, les persones que donen feina han de pagar a les seves treballadores un mínim de 7,43 euros per hora o 950 al mes per una jornada completa.

Com donar d'alta la teva treballadora de la llar

El Sistema Especial de Treballadores de la Llar és un marc legal per a formalitzar les relacions laborals entre empleats de la llar i les persones que els contracten, una activitat que històricament ha estat marcada per l'economia submergida. Des de la seva regulació, els empresaris han de complir una sèrie de mesures legals i diversos tràmits.

Aquest sistema està integrat dins del Règim General de la Seguretat Social, on cotitzen la gran majoria dels treballadors a Espanya. Les persones que donen feina en aquest sector tenen l'obligació d'incloure a les seves treballadores en aquest règim i pagar les cotitzacions que corresponen.

Per fer-ho és molt senzill, i només cal anar a una oficina de la Tresoreria General de la Seguretat Social amb el contracte i proporcionar les dades de les dues parts i un compte bancari on es carregaran les cotitzacions (a càrrec de qui ofereix la feina). Quan els empleats treballen menys de 60 hores mensuals, l'empleat pot, de mutu acord amb el seu ocupador, ocupar-se personalment dels tràmits d'afiliació a la Seguretat Social.

Sous a la meitat

L'actualització que ara demana la Seguretat Social als qui donen feina implica que es posi al dia el sou que perceben els treballadors amb el salari mínim. Per procedir als canvis, el titular de la llar ha de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social el sou real actual des de l'1 de gener de 2021, que no pot ser inferior al Salari Mínim Interprofessional.

El govern espanyol assenyala que el sector de treballadores de llar és prioritari i ja ha enviat 45.000 cartes a presumptes incomplidors, és a dir, llars que no paguen el mínim a les seves empleades. L'estudi 'Treball domèstic i de cures' del sindicat UGT assenyala que el 95% d'aquestes treballadores són dones i el 42% estrangeres. El salari sol ser entre un 50% i un 60% inferior a la mitjana general i menys de la meitat treballen a jornada completa.