Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de bitllets de 50 euros.

Els treballadors als quals l'Agència Tributària vigila cada cop que utilitzen efectiu

Els pagaments en efectiu cada cop estan més vigilats per Hisenda

L'Agència Tributària manté una vigilància constant sobre un col·lectiu de treballadors, especialment quan usen diners en efectiu. Millorar el control dels diners en metàl·lic és un dels objectius més importants de les autoritats fiscals. Això implica un control més gran sobre part de l'economia.

L'objectiu principal d'Hisenda a l'hora d'aplicar aquestes mesures és acabar d'una vegada per sempre amb l'economia submergida. I és que aquesta està molt lligada al frau fiscal o al blanqueig de capitals, entre d'altres.

Per tots aquests motius, des de l'Agència Tributària no deixen de treballar per fer un control que, amb els anys, es fa més exhaustiu. En un món on el pagament amb targeta abunda, segueixen cridant l'atenció alguns pagaments amb diners en efectiu sospitosos.

Augmenten les restriccions als pagaments en efectiu

Són molts els usuaris i consumidors que decideixen pagar amb targeta a causa de la comoditat que hi va lligada. Així mateix, al món digital, ara es pot fer servir la targeta fins i tot sense tenir-la física, a través del telèfon mòbil.

Tot i això, malgrat l'augment de l'ús de les targetes de crèdit, l'efectiu segueix al punt de mira de l'Agència Tributària. Per això, Hisenda ha decidit restringir el pagament amb diners en efectiu.

Foto d'una persona traient diners d'un caixer.
Els pagaments en efectiu, al punt de mira de l'Agència Tributària | Getty Images

Com a objectiu, es pretén que només es faci servir efectiu per fer-se càrrec del dia a dia. És a dir, que no es faci per fer cap activitat delictiva.

Aquests són els treballadors afectats per les mesures

Amb aquest objectiu clar, des de l'Agència Tributària han llançat una sèrie de modificacions i nous plans en què alguns sectors seran els més afectats. És el cas, per exemple, dels autònoms.

Per posar-nos en context, bona part dels més de 3,3 milions d'autònoms que hi ha a Espanya, estan estretament vinculats parts de l'economia en què abunda el pagament en efectiu. Això fa que l'activitat es vegi molt afectada pels canvis.

La nova llei del Govern contra el frau fiscal

Fa només un temps, des del Govern es va decidir aprovar una nova llei per lluitar contra el frau fiscal. De fet, la pots consultar al Butlletí Oficial de l'Estat. Mitjançant aquesta llei, es va reduir el límit per pagar en efectiu de 2.500 a 1.000 euros.

Com a justificació, es va indicar que: «la utilització de mitjans de pagament en efectiu en les operacions econòmiques facilita notablement els comportaments defraudatoris, en les diferents manifestacions».

Amb la nova llei aprovada, l'Agència Tributària a més va decidir posar el punt de mira a alguns sectors dins del seu Pla Anual de Control Tributari i Duaner.

Hisenda hi assenyala: «Sectors o models de negoci en què s'apreciïn alts nivells d'economia submergida». Tot i això, dins del text, publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, des de l'organisme no especifiquen quins treballadors estaran més vigilats.

Imatge d'uns bitllets d'euro.
Les parts que predomina el pagament en efectiu seran més vigilats per l'Agència Tributària | EP

Qui seran els autònoms més afectats

Sí que ho fa, però, el portal especialitzat «Autònoms i Emprenedors». S'hi poden consultar els sectors de negoci que es veuran més afectats per les cada vegada més àmplies restriccions d'Hisenda.

En aquest sentit, hem pogut conèixer que els autònoms que l'Agència Tributària vigilarà amb més atenció són, sobretot, els professionals dedicats a l'hostaleria i la restauració.

També els que pertanyen al sector del comerç, a l'immobiliari o al de les reformes. D'altra banda, es veuran afectats els qui es dediquin a la recollida de la fruita i els professionals de la construcció.

A través d'aquestes mesures noves, l'Agència Tributària pretén posar el focus als sectors on pot abundar l'economia submergida. I la millor manera de fer-ho és limitant l'ús de diners en efectiu.