URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

Centenars de treballadors d'autoescoles es manifesten per la manca d'examinadors

Denuncien que se segueixi aplicant el sistema Capa, que limita l'accés als exàmens, tombat per l'ACCO
Els treballadors d'autoescoles s'han manifestat per la manca d'examinadors | CatalunyaDiari.cat

 

Centenars de treballadors d'autoescoles s'han manifestat aquest dimarts amb una marxa lenta al votant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona, tallant els trams del carrer València i del carrer Mallorca que limiten amb l'edifici, i que ha aplegat entre 500 i 800 vehicles.

 

La Federació d'Autoescoles de Catalunya (FAC) reclama solucions immediates per la falta d'examinadors destinats a Catalunya, cal destacar que ja van mostrar el seu descontentament el passat 28 de juny. Les autoescoles i l'administració pública estan en conflicte des de l'any 2014, quan l'elevat nombre de professionals que es jubilaven no se substituïa per nous examinadors i la manca d'aquests es va començar a notar.

 

 

La DGT incorpora 25 examinadors a Catalunya

La Direcció General de Tràfic (DGT) ha anunciat la incorporació de 25 nous examinadors a Catalunya (setze a la província de Barcelona, cinc a la de Girona, dos a la de Lleida i dos més a la de Tarragona) per intentar reduir el temps d'espera per obtenir el carnet de conduir. Fonts del sector calculen que en aquests moments hi ha 50.000 persones a Catalunya pendents de poder fer l'examen.

 

En paral·lel, un grup d'autoescoles denuncien que la DGT, segons ells en connivència amb diferents federacions catalanes d'escoles de conducció, continua aplicant el sistema Capa (acrònim de Capacitat de les Proves d'Aptitud), que a la pràctica esdevé un límit per a l'accés als exàmens, malgrat que hi ha una sentència de l'Autoritat Catalana de la Competència (Acco) que ho impedeix. La sentència, del 24 de maig d'aquest any, és recurrible davant del Tribunal del Contenciós Administratiu.

 

Fa anys que les autoescoles reclamen més quantitat d'examinadors | CatalunyaDiari.cat

 

«Màxims històrics»

La DGT és conscient de la manca d'examinadors, que rau en el fons del problema, i per això ha anunciat la incorporació dels nou examinadors a Catalunya, fent que a la província de Barcelona hi hagi un total de 87, a la de Girona onze, a la de Tarragona dotze i a la de Lleida cinc. El govern espanyol afirma que són «màxims històrics». A banda, ja s'està preparant, assegura la mateixa font, una nova promoció d'examinadors, de la qual, una «bona part» es desplaçarà a Catalunya.

 

A més, afegeixen que han introduït millores per reduir la «borsa heretada» a Catalunya de persones pendents d'examinar, com ara habilitar hores extres d'examen a la tarda, destinar quatre examinadors itinerants o fer convocatòries extraordinàries d'examen els passats dissabtes 15 i 29 de juny i el 6 de juliol.

 

Un altre punt que es destaca és que s'han resolt les «principals reivindicacions laborals» del sector amb el pagament, com a productivitat especial, de 250 euros mensual amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2018 per a tots els examinadors.

 

 

L'Acco tomba el Capa

Amb tot, un grup d'autoescoles considera aquestes mesures insuficients i, a més, reclama que es compleixi la sentència de l'Autoritat Catalana de la Competència (Acco) que anul·la les limitacions d'exàmens pràctics a partir del sistema Capa.

 

La sentència, publicada el 24 de maig d'aquest any, i adreçada tant a la DGT com a diferents federacions d'autoescoles de Catalunya, subratlla que incomplir-la té la consideració «d'infracció molt greu», per bé que es pot recórrer davant del Tribunal del Contenciós Administratiu. La marxa lenta d'aquest dimarts, de membres del sector de les autoescoles disconformes amb aquest sistema, s'ha celebrat per exigir el compliment immediat de la sentència de l'Acco.

 

També et pot interessar...