El nou procedir de regulació dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) ha provocat un col·lapse general al Servei d'Ocupació Públic Estatal (SEPE), que continua tenint retards notables en el pagament de prestacions per atur als treballadors afectats.
Per descongestionar aquesta situació crítica que pateixen molts dels empleats espanyols i que s'accentua segons passen els dies a causa de la despesa més grossa en una època tan assenyalada com el Nadal, hi ha empreses que avançaran als seus treballadors l'ingrés de la prestació. L'última a dur a terme aquest avançament, segons ha publicat aquest dimecres el digital 'Vozpópuli', ha estat l'aerolínia nòrdica Finnair, que ha fet un avançament de 700 euros als seus treballadors, en ERTO des del passat 1 d'octubre i sense cap ingrés.
Algunes empreses han decidit avançar als seus treballadors el pagament de la prestació
La companyia Finnair, que sí que va efectuar una cosa similar a un ERTO a Finlàndia, va poder seguir amb els seus prop de 50 treballadors que té en plantilla a Espanya, sense treballar però rebent el sou total fins al 30 de setembre. Però ara, la companyia ha hagut d'aprovar d'urgència un ERTO per raons econòmiques, tècniques, organitzatives i productives (ETOP) que serà vigent en un principi fins a finals del mes de març de 2021.
Si bé el primer mes es va cobrar sense novetat, el canvi dràstic que va establir el Govern va fer que molts treballadors es quedessin el passat mes de novembre sense percebre cap ingrés, i al desembre han hagut de patir el mateix retard, per això el detall que ha tingut l'empresa finlandesa de cara al període de Nadal.
Finnair se suma a la solució utilitzada per altres companyies
A més de l'esmentada Finnair, aquesta solució d'urgència ja l'han fet efectiva altres aerolínies des que va començar la pandèmia al març. Per exemple, Norwegian i Ryanair, també han seguit aquestes pràctiques i van arribar a un acord per avançar dos mesos de sou davant el possible col·lapse a l'Administració.
Una altra companyia com Airbus, també va donar avenços els primers mesos de la pandèmia i va ajudar als seus empleats a resoldre les incidències amb el SEPE, segons revelen algunes fonts de la companyia.
Pel que fa a les empreses del sector turístic, les agències de viatges Pangea i Ávoris, divisió de Grup Barceló on es troben les agències 'B the Travel Brand' i 'Catai', també han avançat part dels diners als seus treballadors. Per exemple, Ávoris va avançar la paga sencera als seus empleats al principi de la pandèmia, i actualment permet un avançament a aquells treballadors que estan pitjor a escala econòmica, segons fonts internes de la companyia a què ha accedit 'Vozpópuli'.
Al seu torn, moltes empreses han triat una altra opció per ajudar els seus empleats. Per exemple, una d'elles ha estat complementar el subsidi d'atur fins a arribar al 100% del salari, com han fet les companyies aèries Iberia, Iberia Express, Vueling o Easyjet.
Aquestes pràctiques solen donar-se en grans empreses amb liquiditat
Fonts pròximes a la patronal expliquen que aquest tipus de pràctiques es negocien normalment com una millora quan hi ha diàleg entre sindicats i l'empresa que s'executa en la tramitació dels ERTO de tipus ETOP, on sí que es produeix una negociació prèvia entre les dues parts.
Gairebé sempre, aquestes pràctiques es donen en grans empreses amb liquiditat per dur a terme aquest gran pagament. A més, Ávoris ha demanat a la Sepi 240 milions d'euros en préstecs per a procedir a la fusió de les seves empreses turístiques amb les de Globalia i afrontar la sortida de la crisi encara més forta.