Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la manifestació d'aquest matí a l'empresa Dayco de Sant Fruitós del Bages.

Treballadors de la fàbrica Dayco protesten contra el tancament tallant una carretera

L'empresa, ubicada a Sant Fruitós del Bages, fa 75 anys que hi és i dóna feina a 80 treballadors que tenen més de 50 anys de mitjana | La companyia al·lega pèrdues milionàries per justificar el tancament, que es farà el febrer del 2022

Rebuig total dels treballadors de l'empresa multinacional Dayco pel tancament i l'acomiadament de 71 treballadors. Els treballadors de la corporació nord-americana, que fa 75 anys que és al Bages, han tallat la carretera BV-4512 aquest dilluns. Ho han fet com a protesta per l'anunci del tancament de la planta de Sant Fruitós de Bages, que està previst per al febrer del 2022.

L'empresa, dedicada al sector de l'automoció, va anunciar el seu tancament progressiu al•legant motius productius i econòmics. Justificaven que, en part, el mal moment per a l'automoció havia estat un catalitzador del problema. Però, de fet, l'empresa calcula unes pèrdues acumulades de 17 milions d'euros. 

Aquesta notícia va sortir a la llum el 25 de maig, a través d'un comunicat. Hi va tenir accés el diari 'Regió 7'. En ell, la companyia, l'antiga Cremsa, feia referència a aquests motius comercials. A banda de la situació del mercat de l'automoció, feia referència a la situació del grup en general i de la planta de Sant Fruitós de Bages en particular.

De fet, la situació ja va comportar una reorganització interna l'any passat i el tancament a dues plantes, al Brasil i als Estats Units. En total, de les 80 persones en plantilla, tan sols en restarien nou d'actives, gràcies al fet que es dediquen a activitats comercials, tal com informava 'Regió 7'.

L'empresa justificava el seu per la mala situació del món de l'automoció

L’empresa avançava, en el comunicat, que la recuperació del mercat de l’automoció no arribaria fins al 2024, fet que «impossibilita atreure nou negoci per a la planta de Manresa». La tecnologia productiva local, afegeix el comunicat, «no presenta cap avantatge competitiu». Segons l’empresa, l’augment del cost de l’energia genera un desavantatge competitiu, ja que la majoria dels clients, apunta la multinacional, es troben a Europa de l’Est.

A això, assegurava l'empresa, s’hi afegeix la baixa demanda, l’aparició de noves formes de motorització o la concentració de fabricants d’automòbils. Aquests «fa que cada vegada hi hagi menys motors, amb menys accessoris i més competitius». 

Per contra els treballadors denuncien la hipocresia de Dayco en tant que presumeix de futur d'una tecnologia que, públicament, considera obsoleta al Bages. Els afectats, la mitjana d'edat dels quals supera els cinquanta anys, asseguren que Dayco vol deslocalitzar la producció i abaratir costos. Per això, demanen més temps fins al tancament i que es mantingui una part de la producció a la fàbrica.

Mentrestant, el Consell Comarcal i l'Ajuntament negocien plans de recol·locació per als treballadors.

El sindicat UGT, sindicat majoritari al comitè de Dayco Manresa, assegurava que esperaven salvar l'empresa. «Negociarem perquè no hi hagi un tancament i se salvi l’empresa», explicaven ahir fonts del sindicat a aquest diari. En els propers dies començarà la negociació entre els representants de la plantilla i l’empresa, que ha declinat donar més detalls fins que no estigui avançada la negociació.