Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb expressió de sorpresa sosté les ulleres davant d'una oficina plena de persones treballant en ordinadors.

Quan treballaràs menys hores a la setmana amb la reforma laboral: comprova si et toca

La reforma laboral que proposa el Ministeri de Treball d'Espanya comportarà canvis significatius per als treballadors

La reforma laboral que proposa el Ministeri de Treball d'Espanya portarà canvis significatius per als treballadors. Aquest canvi afectarà principalment els treballadors a jornada completa, encara que també tindrà implicacions per als treballadors a temps parcial.

La reducció de la jornada laboral s'implementarà en dues fases. El 2024, la jornada laboral màxima es reduirà de 40 a 38,5 hores setmanals. Després, a partir de l'1 de gener del 2025, la jornada es reduirà encara més, fins a les 37,5 hores setmanals.

A qui afectarà aquesta mesura?

La reducció de la jornada laboral afecta tots els treballadors a jornada completa a Espanya. Segons el Ministeri de Treball, això beneficiarà uns 12 milions d'empleats que actualment treballen més de 37,5 hores a la setmana. Els treballadors a temps parcial també es veuran afectats de manera proporcional, cosa que podria significar un ajust en els seus salaris per reflectir la nova jornada laboral màxima.

Imatge de dues treballadores, una davant de l'altra, treballant i manipulant diverses peces
La reducció de la jornada laboral afectarà tots els treballadors a jornada completa a Espanya | Europa Press

Per als treballadors a temps parcial, la reducció de la jornada laboral completa a 37,5 hores també significarà ajustaments. Aquells que treballen menys hores a la setmana podrien veure increments proporcionals als seus salaris per mantenir l'equitat amb els treballadors a jornada completa. Tot i això, aquells que ja tenen jornades de 37,5 hores o menys no experimentaran canvis significatius en la seva rutina laboral.

Per tal de garantir el compliment de la nova normativa, s'implementaran sistemes de control horari més estrictes. Les empreses estaran obligades a portar un registre detallat i digital de les hores treballades pels empleats. Aquest registre ha de ser accessible per als treballadors i representants sindicals, i s'imposaran multes de fins a 10.000 euros per incompliment.

L'impacte dels salaris al nou horari

Una de les preocupacions principals respecte a la reducció de la jornada laboral és l'impacte en els salaris. El Ministeri de Treball ha assegurat que la reducció d'hores no comportarà una disminució dels salaris. Els treballadors mantindran els sous actuals malgrat treballar menys hores, cosa que farà que augmentin els costos laborals per a les empreses, però millorarà la qualitat de vida dels empleats.

Una empleada pública atén una contribuent a l'oficina de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària
El Ministeri de Treball ha assegurat que la reducció d'hores no comportarà una disminució dels salaris | Europa Press

La reducció de la jornada laboral ha generat preocupacions en alguns sectors empresarials sobre la possible disminució de la productivitat. Tot i això, el Ministeri de Treball argumenta que la millora en la qualitat de vida dels treballadors pot compensar qualsevol pèrdua de productivitat. A més, s'espera que la mesura ajudi a alinear les hores de treball a Espanya amb les d'altres països europeus, on la jornada laboral ja és menor.