La consellera de Salut, Alba Vergés, al ple monogràfic sobre residències. Imatge del 7 de juliol de 2020

Tremosa hi torna i diu que Vergés «veu amb recel qualsevol intent de reobertura»

El conseller afirma que intentarà «aixecar el peu de les mesures que limiten la capacitat de treballar amb normalitat»

Nou dard entre socis de Govern aquest dijous, 19 de novembre. El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha assegurat que les autoritats sanitàries veuen amb «recel qualsevol intent de reobertura». «Com sabeu, l'autoritat competent en matèria de salut pública és la consellera de Salut, que va marcant unes restriccions que afecten el vostre sector de ple», ha manifestat en la sessió inaugural de la XVIII Jornada Retail Comertia. «Ja veieu quins debats hem tingut al Govern», ha reconegut.

Nova escenificació de la divisió JxCat-ERC

Davant aquesta situació, ha assegurat que intentarà «anar aixecant el peu d'aquestes mesures que limiten la capacitat de treballar amb normalitat», sempre que la situació epidemiològica ho permeti. Així mateix, ha animat els comerciants a «resistir» i els ha agraït la feina. Tremosa, doncs, ha tornat a assenyalar a la consellera de Salut i s'ha espolsat la responsabilitat de les decisions en aquesta matèria, malgrat que el Govern les pren col·legiadament. De nou, doncs, un conseller de JxCat ha tornat a exposar a la polèmica una consellera d'ERC: la divisió al Govern sembla cronificada.

Aquestes declaracions s'han produït un dia després que els membres d'ERC del Govern que participen en la reunió del comitè executiu de crisi per la covid-19 abandonessin la sessió exigint que s'aturessin les filtracions del pla de desescalada i demanant un «pacte de lleialtat». Al migdia, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, es van reunir per reconduir la crisi desencadenada entre els socis de l'executiu. Aquest dijous, el conseller d'Empresa i Coneixement ha assegurat que la pandèmia ha provocat una situació «dramàtica» i ha suposat un «estrès brutal» per al sistema econòmic i sanitari. Tremosa ha reconegut que la situació és «molt difícil», amb una caiguda pràcticament del 15% del PIB, un «desastre comparable a un conflicte bèl·lic».

Tremosa defensa el paper «tractor» del turisme

Així mateix, ha defensat el paper del turisme com a «tractor» de l'economia i ha assegurat que la crisi del coronavirus no ha provocat una destrucció de la renda, com en altres recessions, sinó un creixement de les taxes d'estalvi fins a nivells «rècord». «Hi ha una retenció del consum de molta gent que, en vista de la situació d'incertesa de la pandèmia, està ajornant les decisions de consum», ha manifestat. A Catalunya, la Cambra de Comerç de Barcelona preveu que la taxa d'estalvi de les llars passi d'un 7,5% a un 17,5% de la renda familiar bruta disponible aquest any. El conseller vaticina que, un cop desaparegui la incertesa derivada de la pandèmia, aquests diners estalviats es dirigeixin al consum d'una manera «molt més intensa».

Per reduir la incertesa, Tremosa ha destacat la importància de la vacuna, així com els tests d'antígens, que han de permetre de manera «fàcil, ràpida i barata» detectar les persones asimptomàtiques que encomanen el virus. «Intenteu resistir uns mesos», ha demanat el conseller als comerciants. Tremosa ha reconegut que és «molt difícil», però s'ha mostrat esperançat en l'arribada d'aquests tests, que permetran reduir les taxes de contagi, «desestressar» el sistema sanitari i «normalitzar» molts àmbits d'activitat.